Havlíčkobrodský aeroklub otevírá nové mezinárodní letiště

Havlíčkův Brod – Nové mezinárodní letiště se dnes pro cestující otevře v Havlíčkově Brodě. Jde o neveřejné letiště, kde je třeba každý let ohlásit alespoň den předem, aby se stihlo připravit celní a pasové odbavení. Během prvního roku fungování by chtěl brodský aeroklub, který aeroport provozuje, odbavit asi sto letů do zemí schengenského prostoru a několik desítek letů do dalších států, například na Ukrajinu a do balkánských zemí.

Na letišti mohou nově přistávat stroje lehčí než 5,5 tuny, tedy stroje, které uvezou až osmnáct cestujících. „Dnešním dnem na Vysočině vzniká první mezinárodní letiště, které je schopné přijímat malá a střední letadla z schengenského i mimoschengenského prostoru,“ uvedl předseda havlíčkobrodského aeroklubu Milan Janeček.

Havlíčkobrodské letiště je podle Janečka jedenáctým mezinárodním letištěm v Česku, které smí odbavovat i cestující mířící mimo schengenský prostor. Na zahájení mezinárodního provozu se havlíčkobrodský aeroport připravoval pět let. Především musel vzniknout prostor pro pasovou a celní kontrolu. Do vylepšení služeb a vytvoření potřebného zázemí pro cestující investoval aeroklub s podporou města přes tři miliony korun.

Rozhovor s Milanem Janečkem (zdroj: ČT24)

Aeroklub očekává, že existence mezinárodního letiště na Vysočině přitáhne do regionu nové investory. „Často poptávali možnost přímého leteckého spojení s okolním světem – pro přepravu osob i zboží,“ upozornil Janeček.