Soud zamítl žalobu osleplého pacienta, případ je prý promlčen

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu Iljiče Tesaře, který viní královéhradeckou fakultní nemocnici ze ztráty zraku. Tesař tvrdí, že na něm nemocnice experimentovala a aplikovala mu nevhodný lék, což zdravotní zařízení popírá. Soud se ale při líčení nezabýval otázkou, zda nemocnice pochybila. Zamítnutí žaloby, kterou se pacient domáhal půl milionu korun, zdůvodnil promlčením případu. Tesař se hodlá proti verdiktu soudu odvolat. Tříletá promlčecí lhůta podle něj naplněna nebyla.

Šestasedmdesátiletý Iljič Tesař přišel v roce 2006 o zbytek zraku. Nepochybuje přitom o tom, že za to mohou lékaři hradecké Fakultní nemocnice. Říká, že než se podrobil jejich zákroku, tak mohl s pomůckami alespoň číst a sledovat televizi. Po léčbě o zbytek zraku úplně přišel. Nemocnice podání léku přiznala, ale jakékoliv pochybení odmítla.

„Ten lék je určen výhradně k nitrožilní aplikaci, nikoliv do oka a vůbec neměl být užit k terapii očního onemocnění, protože je určen k léčbě zhoubných nádorů,“ řekl pro ČT Tesařův právní zástupce Mario Švehelka. Obhájkyně FN v Hradci Králové Jiřina Zatloukalová ale míní, že zákon umožňuje mimořádně lék použít, i když na diagnózy zraku není určen. „Byla to poslední možnost, jak tomu pánovi pomoc,“ dodala Zatloukalová.

Iljič Tesař:

„Ztratil jsem zrak tím, že oko nebylo ošetřeno tak, jak ošetřeno mělo být.“

„Pokud nebylo použití tohoto léku schváleno etickou komisí, pak si myslím, že se nemocnice dostane do problémů,“ reagoval na slova Zatloukalové ve Studiu 6 Marek Vácha z Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Myšlenku použití léku proti rakovině, který zabraňuje tvorbě nových cévek, Vácha v případě pacientovy diagnózy nepovažuje za úplně špatnou. „Nemůžeme ale nějaké nápady jen tak pouštět do pacientů,“ dodal.