Nový lídr jihomoravské ODS věří v úspěch a dobrý tým

Praha – V nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny se jihomoravská kandidátka ODS již musí obejít bez Mirka Topolánka. Tamější jednička a šéf volebního štábu Václav Mencl však věří, že jeho strana může dosáhnout dobrého volebního výsledku. Podle Mencla spočívá hlavní síla jihomoravské ODS nikoliv na osobnostech, ale na sehraném týmu. Úspěchem prý bude jednoznačně výhra nebo alespoň dosažení stejného výsledku z posledních sněmovních voleb – vyrovnání počtu poslanců se sociální demokracií a zisk 30,7 procenta hlasů.

Čtvrteční odstoupení Mirka Topolánka z čela jihomoravské kandidátky nebude podle Mencla výrazným oslabením pro tamní volební tým. „Vždy jsem byl vůči panu předsedovi loajální, velmi jsem stál o to, aby na jižní Moravě kandidoval, a stál jsem o to i teď. Pan Topolánek se rozhodl, jak se rozhodl, já to rozhodnutí ctím,“ řekl Mencl. S Topolánkem úzce spolupracoval na loňské letní kampani, kdy předseda občanských demokratů projížděl na kole jihomoravskými obcemi i městy a diskutoval s voliči.

Jihomoravský obvod znamenal pro ODS při parlamentních volbách v roce 2006 největší procentuální úspěch z moravských krajů, v květnu se však proti Menclovi postaví tamní lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka nebo tradičně silní lidovci, ty na jihu Moravy povede Stanislav Juránek. „Budeme spokojeni, když zvítězíme, nebo abychom dosáhli alespoň toho vyrovnaného výsledku 8:8 z posledních voleb,“ uvedl Mencl.

Rozhovor s Václavem Menclem (zdroj: ČT24)

„Petr Nečas je takový intelektuál strany“

Všechny krajské štáby povede do květnového měření sil nový volební lídr ODS Petr Nečas. Podle vyjádření pro ČT24 žádné další změny na kandidátkách neočekává, pokud nebudou vyžádány samotnými regiony. Podle neoficiálních informací pro Topolánkův odchod z jihomoravské kandidátky hlasovalo 37 z 45 přítomných. Jmenování Nečase přitom Mencl podporuje. Tvrdí, že strana se může spolehnout hlavně na jeho inteligenci a rozhled.

Václav Mencl o Petru Nečasovi:

„Já s Petrem Nečasem spolupracuji velmi dlouho, velmi si ho vážím a vždy jsem ho podporoval. Má na řadu věcí velmi shodný pohled, já s ním určitě budu vycházet dobře. Petr Nečas je takový intelektuál strany, vždy přinášel nové pohledy na věci. Je skutečně člověk na velmi vysoké intelektuální politické úrovni, umí také dobře formulovat hlavní volební body.“

Mirek Topolánek po odstoupení z volební kandidátky dále setrvává v pozici šéfa strany. K tendenci některých zástupců krajských organizací, které volají po Topolánkově odchodu i z vedení ODS, se Mencl nechce blíže vyjadřovat. „Já bych to nechal na jeho rozhodnutí, je to na jeho zvážení,“ komentoval lídr občanských demokratů na jihu Moravy. Případný zájem Petra Nečase stanout v čele strany by však podle svých slov podpořil.

Václav Mencl:

Po absolvování Architektonické fakulty na VUT pracoval více než dvacet let v brněnském Stavoprojektu a Výzkumném vodohospodářském ústavu. V roce 1990 byl zvolen primátorem města Brna, po dvou letech byl odvolán. Od roku 1991 je členem ODS. Mezi roky 1995 a 1998 působil ve funkcích náměstka ministra hospodářství ČR a náměstka ministra pro místní rozvoj ČR. Zároveň byl od roku 1996 senátorem PČR, ve volbách roku 1998 mandát neobhájil. Ve stínové vládě ODS po předčasných volbách z června 1998, ve kterých byl pro občanské demokraty manažerem volební kampaně, působil jako stínový ministr životního prostředí. Po volbách v roce 2002 získal poslanecký mandát, jenž o čtyři roky později obhájil. Od roku 2006 je místopředsedou poslaneckého klubu ODS.