Cizinci často neplatí sociální dávky, policie zpřísnila kontroly

Plzeň - V Česku podniká zhruba 64 tisíc cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Pro mnoho z nich bylo zřízení živnostenského listu jedinou možností, jak v Česku legálně zůstat i v době hospodářské krize. Ubylo totiž pracovních příležitostí a mnohé firmy se jako prvních zbavovali zahraničních dělníků. Cizinci proto začali podnikat, aby nemuseli z Česka odjet. S povinnostmi, které vyplývají ze živnostenského zákona, si ale většinou nelámou hlavu.

Cizinecká policie proto zefektivnila spolupráci se státní správou a důsledně kontroluje neplatiče dávek. Z řad cizinců se ale ozývají hlasy, že postup není fér a jde jen o to, jak jich co nejvíc poslat domů. „Pokud cizinec podnikatelskou činnost nevykonává soustavně tak, jak mu ukládá zákon, je to důvod k ukončení nebo neprodloužení jeho pobytu,“ vysvětluje mluvčí cizinecké policie Irena Lavičková.  

Stejný důvod nastává i v případě, když cizinci neplatí sociální dávky. Z celkového počtu 64 tisíc jich sociální pojištění platí jen 18. „Cizinecká policie je tak důsledná, že to kontroluje až pět let zpátky,“ postěžovala si Martina Hánová z plzeňského kontaktního centra pro cizince. Pokud počet těchto hříšníků výrazně vzroste, není vyloučeno ani obnovení loni ukončeného projektu dobrovolných návratů cizinců do jejich vlasti.  

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Velkým strašákem je teď pro zahraniční podnikatele blížící se termín daňového přiznání. Pokud ho totiž nepodají, můžou podnikání v Česku rovnou pověsit na hřebík. Pokud ale využijí služeb daňového poradce, lhůta se jim prodlouží do konce června. Daňové přiznání navíc nemusí podávat všichni, podle šéfa plzeňského finančního úřadu Romana Kasla musí fyzické osoby podávat přiznání pouze tehdy, pokud opravdu podnikají a mají z toho příjmy. Celkově teď v Česku legálně pobývá asi 430 tisíc cizinců, z toho je víc jak polovina ze zemí mimo EU.

Vydáno pod