Poslední „zelený“ ministr Kocáb definitivně odchází z vlády

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb vyslyší výzvu Strany zelených a v pondělí po zasedání kabinetu podá demisi. Oznámil to dnes v tiskovém prohlášení. Premiér Jan Fischer ho prý ujistil, že vláda bude dbát o jeho agendu. V úřednickém kabinetu tak zůstanou jen ministři nominovaní ČSSD nebo ODS. Zelení požádali ministra, kterého do vlády vyslali, o rezignaci už v úterý. Kabinet označili za zdiskreditovaný a odmítli ho nadále podporovat. S Fischerem se rozešli kvůli dosazení ministra zemědělství Jakuba Šebesty do čela ministerstva životního prostředí po demisi ministra za SZ Jana Dusíka.

Kocáb ale odejít odmítl a chtěl, aby situaci ještě řešily strany podílející se na ustavení vlády, tedy ODS, ČSSD a SZ. Zelení se ovšem případné schůzky odmítli zúčastnit. Premiér proto požádal předsedy zbývajících stran o písemné návrhy na řešení situace. Zabývat odpověďmi se bude počátkem příštího týdne. Kocáb dnes v tiskovém prohlášení zopakoval, že výzvu SZ respektuje.

Kocáb o své rezignaci:

„Straně zelených velmi záleží na mém odchodu a slib loajality, který jsem jí při svém nástupu do funkce dal, mi nedovoluje v kabinetu setrvat.“ 

Kocáb dodal, že odchází nerad od rozdělané práce. „Premiér Fischer mne ujistil, že v případě mé demise vláda i on sám budou i po zbytek mandátu věnovat této problematice stejnou pozornost jako doposud. To považuji za důležité,“ zdůraznil. Dodal, že se někdy zapomíná na to, že žádný národ nikdy nedostal lidská práva darem. Poděkoval také premiérovi a svým kolegům za spolupráci.

SZ trvá na tom, že se Fischerova úřednická vláda zpolitizovala

Předseda zelených Ondřej Liška Kocábovo rozhodnutí ocenil stejně jako jeho práci. „SZ oceňuje, co pro lidská práva udělal, například rozvinutím agendy Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách,“ řekl Liška. Kocábův odchod podle Lišky neznamená, že by si zelení mysleli, že oblast lidských práv je méně důležitá než ochrana životního prostředí. Na druhé straně ale strana trvá na tom, že Fischerova vláda se zpolitizovala a koncept úřednického kabinetu se rozpadl pod vlivem „neprůhledných lidí a zájmů“.