Lidé po celém Česku mohou objevovat krásy meteorologie

Praha - České hydrometeorologické ústavy po celé České republice se otvírají pro veřejnost ku příležitosti Světového dne vody. Zájemci se můžou podívat do všech profesionálních stanic mimo letiště a stanice v Praze-Klementinu. Návštěvníci měli možnost nahlédnout pod pokličku tvorby předpovědi počasí a dalších činností meteorologů a hydrologů až do odpoledne.

„Naši kolegové, kteří dnes zrovna nemají službu provázejí návštěvníky po všech pracovištích a vysvětlují jim, jak se buď počasí měří, či jak se vytváří krátkodobá nebo střednědobá předpověď,“ uvedl meteorolog Jan Havelka.

Zájemci si mohou prohlédnout pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Praze-Komořanech, na Libuši, na pobočkách v Českých Budějovicích, Plzni, Hradci Králové, Brně a Ostravě a dále téměř na všech profesionálních stanicích v celé ČR, včetně pobočky v Ústí nad Labem.

Telefonát Jana Havelky (zdroj: ČT24)

Prohlídky se konají ku příležitosti Světového dne vody, který určila v roce 1993 Organizace spojených národů. Tímto dnem chtěla OSN poukázat na problémy spojené s vodou a vodním hospodářství. Každoroční kampaň si klade za cíl připomenout lidem na celém světě význam vody a potřebu ochrany vodních zdrojů.