Klaus: Měnit teď vládu je nezodpovědné

Praha - Prezident Václav Klaus jednal dnes dopoledne s premiérem Janem Fischerem. Hlava státu soudí, že měnit vládu pár týdnů před volbami do sněmovny by bylo nezodpovědné. Nic dramatického se neděje, odcházejícího ministra životního prostředí by klidně mohl zastoupit premiér, řekl Klaus novinářům poté, co zahájil pražský půlmaraton. Popřál také novému volebnímu lídrovi ODS Petru Nečasovi mnoho zdaru a vyjádřil přání, aby se ODS více přiblížila dřívější podobě strany.

„Já bych nedělal žádnou změnu a moc bych prosil všechny politické strany, aby nezačaly vyhrožovat v této souvislosti jedna druhé,“ doplnil Klaus. ODS ústy svého nového volebního lídra Petra Nečase začala hrozit stažením ministrů, které do úřednické vlády nominovala.

Vládu už přestala podporovat Strana zelených, když po rezignaci jí nominovaného ministra životního prostředí Jana Dusíka rozhodl premiér, že tento resort bude řídit Jakub Šebesta. Zbývající ministr za zelené Michael Kocáb se chystá rezignovat na svůj post v pondělí. Podle Klause agendu tohoto „poloministra“ pro menšiny a lidská práva „klidně převezme“ pod svůj úřad předseda vlády.

Václav Klaus reaguje na dění ve vládě (zdroj: ČT24)

Zakladatel ODS Klaus popřál Nečasovi zdar při vedení strany

Klaus dnes rovněž popřál novému lídrovi občanských demokratů Petru Nečasovi, aby se mu při vedení strany dařilo. Klaus, který ODS před lety zakládal a dlouhou dobu stál v jejím čele, by si přál, aby se nová Nečasova ODS „víc podobala té staré“. Jako hlava státu ale stranu ve volbách nepodpoří. „Byl bych rád, kdyby se mu s tou stranou něco podařilo udělat, a já bych si přál, kdyby ta nová ODS se trochu víc podobala té staré,“ řekl prezident novinářům.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod