Pravidelné dechové zkoušky se osvědčily, efekt však slábne

Praha – Povinnost při každé silniční kontrole testovat řidiče na požití alkoholu se ukázala jako prospěšná a podle policie se její preventivní účel osvědčil. Dopravní nehody, kde hlavním viníkem byl právě alkohol, totiž podle statistik klesly až o třetinu. Logicky je také méně lidí, kteří na silnicích kvůli opilým řidičům umírají. Přesto jsou dopravní policisté po třech měsících od nového nařízení poněkud zklamaní. Preventivní efekt se totiž nejvíce promítl na začátku roku, v současné době již mají řidiči daleko menší strach.

Řidiči usedají po požití alkoholem výrazně méně než v uplynulém roce. Od ledna do konce března 2009 havarovalo 1 125 podnapilých řidičů, před dvěma lety dokonce skoro 1 500. Letošní údaje ukazují necelých 800 alkoholových nehod na silnici. „Nešlo ani o to, abychom zjistili v uvozovkách co nejvíc podnapilých řidičů, ale ona zafungovala i ta mediální prezentace v lednu a únoru, kdy si řada řidičů rozmyslela usednout za volant po požití alkoholického nápoje,“ komentoval šéf dopravní policie Leoš Tržil. Oproti loňskému čtvrtletí bylo tak podle statistik ušetřeno 16 životů.

Řidiči lehce ztrácejí obavy z kontrol

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Přestože počet podnapilých účastníků dopravních nehod klesá, situace na českých silnicích v březnu policisty netěší. Počty všech mrtvých na českých silnicích začaly totiž ve srovnání se začátkem roku povážlivě stoupat. Dopraváci proto v těchto dnech provádějí více dopravních kontrol, na tento víkend plánovali pravidelné zastavování řidičů na desítkách míst republiky. S obavami vzhlížejí také na blížící se velikonoční svátky, které k opojnému posilnění před jízdou pravidelně vybízejí.

Kvůli výkyvům v morálce řidičů se opět začíná mluvit o minimálním množství alkoholu v krvi. Současný pokyn ministerstva ukládá, že míra do 0,24 promile může být pokládána za chybu v měření. Policie proto spočítala poměr naměřeného alkoholu u jednotlivých nehod. Podle Tržila jsou u dvou třetin nehod způsobených opilostí naměřeny hodnoty od jedné promile a výše.

Míra alkoholu v krvi u řidičů se ale různí napříč tuzemskými regiony. Zatímco v Olomouckém je ze všech alkoholových nehod přes 70 procent právě s malým množstvím omamné látky, na Pardubicku více než z devadesáti procent bourají hodně opilí řidiči.

Vydáno pod