Lidé z Bedřišky chtějí kvůli bezpečnosti v osadě kamerový systém

Ostrava - Obyvatelé ostravské kolonie Bedřiška, kde neznámí žháři před časem zaútočili zápalnou lahví na domek romské rodiny, se dnes sešli na prvním komunitním setkání a zvolili si radu. Josef Polák, který získal nejvíce hlasů a skupinu povede, zdůraznil, že důležité je jednat s úřady. Lidé také upozornili na problémy, které kolonii trápí, chybí zde obchod se základními potravinami, dětské hřiště i stálá služebna městské policie. Zdejší obyvatelé by přivítali, aby zde byl bezpečnostní kamerový systém.

Místní obyvatelé si zvolili svou radu. Má pět členů, kteří by měli obyvatele Bedřišky zastupovat. Rada Bedřišky by teď ráda zformulovala své návrhy a co nejdříve se sešla se starostkou městského obvodu. 

Obyvatelům osady Bedřiška chybí dětské centrum nebo obchod. Rádi by tady bydleli s většinovou společností půl napůl. Ale po útoku zápalnou lahví se také bojí o své bezpečí. Uvítali by zde kamerový systém nebo policejní služebnu.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

„Cítili bychom se bezpečněji. Teď se neví, kdo to udělal, ráno o půl čtvrté. Kdyby tu byl kamerový systém, tak by se zjistilo hned, kdo to udělal,“ myslí si Dušan Podraný. „Teď je pro nás nejdůležitější, aby s námi radnice komunikovala, aby nás brala v úvahu,“ dodává šéf místní rady Josef Polák.

Podle Poláka je také důležité, aby obyvatelé kolonie měli práci. „Když budou dělat, budou mít peníze na nájem. Taky bych chtěl zařídit hřiště pro děti, aby si měly kde hrát a nedělaly nepořádek,“ řekl. Právě děti a mládež podle místních působí v kolonii největší problémy. „Neumí se chovat. Dělají nepořádek, rozkrádají prázdné chalupy,“ řekl jeden z obyvatel, který nechtěl být jmenován.

Část obyvatel Bedřišky poukazovala i na nedostatečný svoz komunálního odpadu. Požadovali proto častější umístění kontejnerů na jeho svoz a také instalaci odpadkových košů. „Musí být ale plastové. Kovové by skončily ve sběrně,“ reagovala jedna z přítomných romských žen.

Komunitní setkání inicioval Ind Kumar Vishwanathan, který v Ostravě už 13 let pracuje s romskou menšinou. „Mám dobrý pocit. Cítil jsem energii a snahu něco změnit,“ řekl s tím, že bude dál vytvořenou radu místních podporovat a radit jim při jednání s úřady. Souhlasí s tím, že je potřeba například vybudovat v této problémové lokalitě hřiště pro děti. „Těch je tady hodně a musí se nějak zabavit. To, že lidé myslí na děti, je dobré znamení. Znamení, že Bedřiška chce žít,“ míní Vishwanathan.

Vydáno pod