Odcházející Kocáb: Můj rezort převezme premiér

Praha – Premiér Jan Fischer s největší pravděpodobností převezme ministerské křeslo pro menšiny a lidská práva po odcházejícím Michaelu Kocábovi. Uvedl to Kocáb v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) s tím, že sám po svém rozhodnutí odejít z vlády jednal s premiérem o této možnosti a souhlasí s ní. Zdůraznil ale, že vše je předběžné a že Fischer musí svá rozhodnutí každý den přizpůsobovat aktuální politické situaci. Ministr Kocáb, kterého do vlády nominovali zelení, v pondělí podá svou rezignaci. Prezident Václav Klaus již v sobotu novinářům řekl, že nejde o nic dramatického a že agendu tohoto „poloministra“ pro menšiny a lidská práva může pod svůj úřad převzít předseda vlády.

„Je to nerozumný krok, ale když už k němu muselo dojít, tak s tím souhlasím. Pan premiér mi skutečně přislíbil, že se ujme této oblasti, a musím říct, že tak bude v nejlepších rukou,“ řekl v OVM Kocáb. Fischer podle něj osvědčil dlouhodobě velikou vnímavost k těmto otázkám a společně prý již řešili i konkrétní agendy.

Michael Kocáb:

„Mé rozhodování bylo komplikované, protože jsem si uvědomil, že mám tři loajality. První loajalita je vůči Straně zelených, které jsem slíbil zastupovat jejich politiku, což jsem také dělal. Druhá loajalita je vůči premiérovi a vládě, protože jsem ústavní činitel, který nemůže jen tak volně žonglovat se svým postem. A třetí loajalita je vůči mně samotnému, protože nechci samozřejmě udělat chybu, nechci se zpronevěřit slibu.“

Sám Kocáb ale připustil, že dynamika dění okolo vlády mění situaci s každým dnem. „Dohodli jsme se předběžně, protože premiér vyhodnocuje situaci každý den a může změnit názor,“ dodal Kocáb. Variantu předání své agendy Fischerovi ale považuje za nejpravděpodobnější s ohledem na to, že Strana zelených podporu úřednické vládě již odepřela.

Kocáb vyzdvihl omluvu senátorky Janáčkové Romům

Kocáb rovněž ocenil omluvu senátorky a starostky ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liany Janáčkové členovi rodiny, která se stala terčem žhářského útoku v kolonii Bedřiška. Janáčková totiž dříve naznačila, že celý útok zaranžovali sami Romové, aby jim pomohl při získávání azylu v zahraničí. Kocáb ji po těchto výrocích v médiích kritizoval a přiřkl jí politickou spoluzodpovědnost za protiromské projevy.

Vedoucí vyšetřovacího týmu Josef Kubánek v OVM uvedl, že podle současného stavu vyšetřování nelze vyloučit jakoukoli z vyšetřovacích verzí. „Ani tuto možnost nemůžeme vyloučit, ač je dost nepravděpodobná,“ komentoval spekulace senátorky Janáčkové vyšetřovatel.

Liana Janáčková v Bedřišce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod