Nastupující arcibiskup Duka chce ukončit spor o sv. Víta

Praha - Ukončení mnohaletých sporů mezi státem a církví o Svatovítskou katedrálu považuje nový arcibiskup Dominik Duka za nutné. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Spor o vlastnictví katedrály se táhne od devadesátých let. V dubnu 2008 pražský městský soud potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, podle něhož katedrála s přilehlými nemovitostmi patří státu. Církev se dovolala k Nejvyššímu soudu, ale neúspěšně. V květnu 2009 pak podala kvůli určení vlastnictví katedrály ústavní stížnost. O té se zatím nerozhodlo.

„Smyslem působení církve je vzájemný smír… Věřím, že se najde cesta, která bude přijatelná pro všechny zúčastněné,“ uvedl arcibiskup Duka. Dodal, že si je vědom, že katedrála je místem setkávání našeho národa, který se během dějin rozčlenil také do jiných křesťanských církví, než je římskokatolická.

Na přímou otázku Václava Moravce, zda stáhne ze své pozice českého primase ústavní stížnost týkající se vlastnictví katedrály, Duka odpověděl, že zatím v úřadu není a s právními otázkami se může seznámit až po nástupu. „V rámci působení úřadu pražského arcibiskupa ale chci, aby církev žila v určitém konsensu se společností. V konsensu, který dovolí, aby došlo třeba při správě katedrály k oboustrannému konsensu,“ zdůraznil Duka.