Bílí koně z Čech zametají stopy za penězi vydělanými phishingem

Praha - Policie odhaluje stále víc případů, ve kterých Češi vystupují jako tzv. bílí koně při praní peněz z internetových útoků na bankovní konta nebo platební karty. Bílí koně si peníze z útoků nechají převést na účet a pak je jiným kanálem pošlou útočníkovi, tím po nich zametají stopy. Jen loni policisté řešili víc než 100 takových případů.

Nejčastěji hledají internetoví útočníci bílé koně přes inzeráty na práci na internetu nebo na počítači. „Získají finanční prostředky v zahraničí a potřebují je nějakým způsobem vyprat, potřebují ty peníze dostat k sobě tak, aby o tom policie neměla žádné zmínky, a k tomu vyhledávají bílé koně,“ popisuje Karel Kuchařík z oddělení informační kriminality Policie ČR. 

Za smazání stop zůstane bílému koni podle dohody 7 až 10 procent z celé sumy, zbytek putuje nejčastěji do zemí bývalého Sovětského svazu. Bílí koně si často neuvědomují, že tím pomáhají prát špinavé peníze, za což jim přitom hrozí až 5 let vězení. 

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Peníze pocházejí většinou z tzv. phishingových útoků. Při nich útočník rozesílá maily, kterými se snaží z obětí vylákat přístupové kódy k bankovním účtům nebo platebním kartám. Tyto útoky jsou čím dál promyšlenější, snaží se využít aktuálního dění i hrát na city, třeba s odkazem na zemětřesení na Haiti. Policie i odborníci se shodují na tom, že nejúčinnější obranou proti phishingu je nedůvěra klientů, tedy jejich schopnost na nevyžádané emaily nereagovat.