Inspektoři zrychlují stavební řízení, hrozí ale střet zájmů

Praha – Autorizovaní inspektoři jsou díky novele stavebního zákona v českém stavebnictví novinkou, objevují se ale i první kontroverze spojené s jejich činností. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) už v této souvislosti řešilo deset různých stížností. Výhoda funkce autorizovaných inspektorů sice tkví v urychlení stavebního řízení, protože nahrazují klasické stavební úřady, některá města si ale stěžují, že svými verdikty jdou proti jejich zájmům a pomáhají především soukromým firmám, které je platí.

Dohromady už ministerstvo pro místní rozvoj vybralo a jmenovalo 74 autorizovaných inspektorů. Ti nejčastěji působí v takzvaném zkráceném stavebním řízení a nejžádanějším dokumentem, který vydávají, je certifikát povolující stavbu. Tím se může zájemce o stavbu vyhnout průtahům se stavebními úřady. „Je u nich předpoklad, že mají vyšší technický fundament než referenti stavebního úřadu,“ jmenuje další výhody inspektorů bývalý předseda Koordinační rady autorizovaných inspektorů Miloslav Pavlík. Dodává, že pokud má inspektor k dispozici všechny podklady, je schopen nejpozději do měsíce certifikát vystavit.

Miloslav Pavlík:

„Základní věc, kterou nesmí autorizovaný inspektor porušit, je, že nemůže vydat certifikát na stavbu, která nemá právoplatné územní rozhodnutí.“

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

S uvedením novinky do praxe ale přicházejí i první stížnosti. Příkladem může být povolení stavby v Semilech, kterým inspektor umožnil stavbu v rozporu s platným územním rozhodnutím. Investor tak díky certifikátu od autorizovaného inspektora obchází vyjednávání s městem. V Brně zas povolil inspektor stavbu bytů v lokalitě vykáceného borovicového háje v městské části Líšeň. Původně tak učinil na základě platného územního rozhodnutí, jenže v době, kdy dal stavbařům zelenou, už předchozí dokument zkoumal soud. A přestože verdiktem územní rozhodnutí zrušil, inspektorské povolení je nevratné a firmě pomáhá.

Mluvčí MMR Martin Ayrer pro ČT uvedl, že ministerstvo celkem obdrželo deset podnětů na prošetření práce autorizovaného inspektora. „Jsou to nejčastěji stížnosti na nějaké rozpory v jeho kontrolní činnosti,“ konstatoval Ayrer. Právě ministr pro místní rozvoj může inspektora, jinak jmenovaného na deset let, odvolat. K tomu ale zatím v Česku nedošlo, ovšem semilský případ ještě úředníci z ministerstva neuzavřeli.