České Budějovice odmítají stavbu koridoru kvůli blokované dotaci

České Budějovice – Českobudějovická radnice odmítá povolit multimiliardovou výstavbu státní zakázky severojižního železničního koridoru na území města, dokud stát neuvolní zablokovanou dotaci na stavbu silničního úseku. Potřebná dvousetmiliardová dotace patří mezi necelé čtyři miliardy korun z takzvané páté výzvy ROP, kvůli které policie stíhá tři lidi. Osud zablokovaných projektů mají nyní v rukou kriminalisté a ministerstvo financí.

„Já si nedovedu představit, že v případě její nerealizace by město České Budějovice mohlo udělit souhlas s realizací jiných projektů, například s výstavbou 4. tranzitního železničního koridoru,“ řekl ČT českobudějovický primátor Juraj Thoma (ODS). Podle náměstka hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) „České Budějovice nemohou tuto stavbu pustit“.

Proti tomu se ale bouří správa železnic, která již má podepsané smlouvy a stanovené termíny. Do důležitého koridoru dosud investovala několik miliard. „Bylo by teď opravdu pošetilé se domnívat, že je správné zastavit takovou stavbu. Jsme vázáni i vůči Evropské unii,“ reaguje na postup města mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Představitelé města i kraje přiznávají, že se v tomto případě při vyjednávání dostávají skutečně na hranu. Na druhou stranu v supervolebním roce jednoduše odmítají připustit další zhoršení, už tak poměrně špatné, dopravní situace ve městě. Ministerstvo financí ale zatím nehodlá ustoupit. „Nastalá situace nás samozřejmě netěší, ale vzhledem k tomu, že se prošetřuje celá 5. výzva, není možné žádný jednotlivý projekt vyjmout,“ konstatovala mluvčí Zuzana Chocholová.

Vydáno pod