Havel chce, aby strany před volbami zveřejnily své kandidáty na prezidenta

Praha - Bývalý prezident Václav Havel by chtěl za kandidáta na prezidenta v roce 2013 Šimona Pánka. Řekl to v rozhovoru pro týdeník Respekt. Podle něho je zakladatel nadace Člověka v tísni a studentský vůdce z revolučních dob ideální volbou. Zná jazyky, je nekonfliktní a nikdy nezakládal politickou stranu. Havel také zdůraznil, že by strany měly zveřejnit své prezidentské kandidáty ještě před květnovými volbami.

„Je dlouho obecně znám jako jeden z vůdců studentů v revoluční době a dvacet let, která od té doby uběhla, strávil především budováním a prací nejdůležitější české nadace Člověk v tísni, působící dnes na celé planetě a schopné leckdy někde pomáhat víc než sám stát,“ řekl o Pánkovi v Respektu Havel. 

Za svůj si ovšem Havlův návrh zatím žádná ze stran neadoptovala. Bývalý prezident ale už svůj názor soukromě nastínil Straně zelených nebo TOP 09. 

Pánek se zajímá o politiku, ačkoliv nikdy „nezakládal strany, nekroužil v jejich orgánech“, upozornil exprezident. Není prý konfliktní, dokáže si stát na svém, je podle Havla sympatický, zná jazyky a umí mluvit spatra. 

Šimon Pánek

* 27. prosince 1967

Je český politický aktivista a humanitární manažer. Je jedním ze zakladatelů humanitární organizace Člověk v tísni. V současnosti je i jejím ředitelem. Byl jedním z nejznámějších studentských vůdců sametové revoluce v roce 1989.