Evropský šéf NATO pochválil české vojáky v misích

Praha - Do Prahy dnes přiletěl nový vrchní velitel sil NATO v Evropě James Stavridis. Dopoledne se setkal s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem, se kterým hovořil o transformaci české armády a zejména zahraničních bojových misích. Také Stavridis by si přál, aby Česko vyslalo do Afghánistánu dalších několik desítek vojáků a členů rekonstrukčního týmu. Hlavním poselstvím je však podle něj ocenění práce českých vojáků ve všech zahraničních misích. Šéf spojeneckých sil v Evropě se dále setkal s premiérem Fischerem a ministrem obrany Bartákem. V úterý přijme amerického admirála prezident republiky Václav Klaus.

Americký admirál se funkce vrchního velitele NATO v Evropě ujal loni v červenci a v Česku ještě nebyl. Do Prahy přijel na pozvání náčelníka generálního štábu Picka, kterého dopoledne žádal o další muže pro misi v Afghánistánu, za což začátkem března v Praze lobboval i generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen.

Stavridis s Pickem hovořil zhruba hodinu, a to zejména o úšpěšnosti transformace české armády na profesionální a o misích v Kosovu a Středním východě. Stavridis pochválil české vojáky, zejména způsob, jakým se podílí na výcviku afghánských policistů a vojáků vznikající armády. Oba generálové spolu diskutovali také o podzimní vrcholné schůzce v Lisabonu, na které má být představena nová koncepce Severoatlantické aliance. O podobných tématech následně hovořil i s ministrem obrany Martinem Bartákem.

Vláda schválila, aby Česko vyslalo do mise v Afghánistánu dalších 55 vojáků. NATO sem vysílá dalších skoro 40 tisíc vojáků, aby pomohli s rekonstrukcí země. Po České republice chce dvě polní nemocnice a letecké instruktory. Sociální demokraté a komunisté jsou však důrazně proti posilování zahraničních misí, a tak vládní návrh ve sněmovně zřejmě narazí.

Vydáno pod