Kovářová navrhovala k 17. listopadu amnestii, Klaus to odmítl

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podle Hospodářských novin (HN) navrhovala prezidentovi Václavu Klausovi, aby k 17. listopadu 2009, 20. výročí pádu komunismu, vyhlásil amnestii. Kovářová chtěla až několika tisícům odsouzených odpustit část trestu, prezident ale její návrh odmítl.

Podle informací HN, potvrzených lidmi, kteří o návrhu věděli, nesla Kovářová na Hrad tři varianty. Lišily se podle toho, kolik vězňů a za které trestné činy by se dočkalo omilostnění. U té nejmírnější šlo zhruba o 1 500 lidí, u nejodvážnější až o několik tisíc. Tresty se měly zkracovat o tři měsíce.

Amnestii může prezident vyhlásit jako jediný člověk v zemi. „Bohužel vám k tomu nemůžu říct nic bližšího. Informace o amnestii patří k utajovaným skutečnostem,“ řekla HN ministryně. Ani Hrad nechce o důvodech Klausova zamítnutí mluvit.

O amnestii začala Kovářová prý uvažovat krátce poté, co vstoupila loni na jaře do úřednické vlády. Již v červenci obdržela od šéfa vězeňské služby na stůl varovnou zprávu, že věznice už dlouho nedokážou zvládat nápor vězňů.