Kocáb ve Fischerově vládě skončil

Praha - Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb podal po skončení dnešní schůze vlády demisi. Rezignaci předal do rukou premiéra Jana Fischera; ten jeho práci ocenil, odpoledne pak Kocábovu rezignaci přijal prezident Václav Klaus. Kocáb tak reagoval na výzvu Strany zelených, která ho do Fischerova úřednického kabinetu nominovala. Uvolněné místo ve vládě je předmětem sporů dvou nejsilnějších politických stran. Vložil se do něj i premiér, když navrhl, že ministerstvo pro lidská práva a menšiny bude do voleb řídit sám. ODS ale chce, aby resort zůstal zeleným - mimo jiné proto, že většinu ministerstev teď spravuje ČSSD. Fischer bude o dalším postupu tento týden jednat s ODS a ČSSD.

„Očekáváme, že proběhne jednání a z něho pevně předpokládám, že na základě uzavřených dohod a dodržení slova bude uzavřen uspokojivý závěr,“ řekl novinářům volební lídr a místopředseda ODS Petr Nečas. Ve vládě je totiž nyní mimo premiéra Jana Fischera 8 zástupců ČSSD a jen 7 za ODS. Občanští demokraté chtějí poměr vyrovnat, aby se nemohlo stát, že je ČSSD v některých z klíčových rozhodnutích přehlasuje. „Považuju za absurdní úvahy činitelů ODS, že by na uvolněná místa měli být jmenováni noví lidé - nominanti ODS. Nevím, z čeho by to vyplývalo,“ reagoval na požadavky ODS předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Premiér Jan Fischer o plánovane schůzce s představiteli ODS a ČSSD:

„Já jsem přesvědčen, že ta schůzka může přinést uklidnění situace okolo vlády.“

Prezident Klaus je nakloněn tomu, aby Kocábův rezort převzal premiér Fischer, naznačil to už po víkendové schůzce s Fischerem. „Prezident je připraven pověřit na zbývající necelé dva měsíce do voleb premiéra Fischera, nominovaného do přechodné vlády Občanskou demokratickou stranou, vykonávat funkci ministra pro lidská práva. Tím bude počet ministrů nominovaných ODS a ČSSD ve vládě vyrovnán,“ uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Premiér ocenil Kocábův vyzrálý přístup

Kocáb rezignaci zdůvodňoval tím, že se cítil vázán loajalitou ke Straně zelených, která nakonec převážila nad loajalitou k vládě a premiérovi. Fischer zdůraznil, že si Kocábova rozhodnutí váží. „Více si vážím mužů, kteří váhají a rozhodou se zrale, než těch, kterým je od prvních vteřin všechno jasné,“ poznamenal předseda vlády. Předseda úřednické vlády na jediném ministrovi, který „přežil“ z předchozího politického kabinetu, ocenil „zdravý úsudek“ a dobrý politický instinkt. Podle Fischera vycházel najevo vždy, když se ve vládě „lámal chleba“.

Vláda dnes schválila několik Kocábových návrhů, je mezi nimi i „povýšení“ vládní rady pro menšiny, které by měl nově předsedat premiér osobně. Možnost, že se Fischer ujme Kocábovy agendy, naznačil po své víkendové schůzce s předsedou vlády i prezident Václav Klaus.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24