Dva muži vykrádali před školkami auta, přišli si skoro na milion

Brno - Policie zadržela minulé pondělí v Ivančicích na Brněnsku dvojici mužů. Podezírá je, že od loňského října vykradli na jihu Moravy matkám vezoucím děti do školek 60 aut. Zmizely z nich peníze, mobily, platební karty a cennosti za asi třičtvrtě milionu korun. Vozidla, zaparkovaná před školkami, vykrádali, když matky předávaly děti učitelká. Mužům hrozí až osm let vězení. K vykradení auta potřebovali jen několik minut. Do vozů se dostávali po rozbití oken, na což si nosili speciální kladívka, a brali věci odložené na sedadlech.

Dokonce auta ve dvou případech vykradli, když v nich seděly děti. Šlo o osmileté školáky. První případ se stal v Křenovicích na Vyškovsku a druhý v Nebovidech u Brna. V obou případech podle něj děti setkání se zloději šokovalo.

Pachatelé vykrádali auta vždy ráno, když většina chvátajících maminek nechává při předávání dětí učitelkám na sedadlech svých aut bez dozoru kabelky a případně jiné cennosti. Dvojice vykrádala auta v Brně, dále na Blanensku, Vyškovsku, Hodonínsku a Břeclavsku. Několik vloupání spáchali muži podle kriminalistů také na nedalekém Třebíčsku a Žďársku.

Policie v souvislosti s těmito případy začala pořádat bezpečnostní akce u školek. Při jedné z nich byla dvojice odhalena. Podle jihomoravského policejního ředitele Tomáše Kužela budou namátkové kontroly u mateřinek pokračovat.

Vydáno pod