Na setkání Obamy a Medveděva dohlédnou bezpečnostní týmy i české gripeny

Praha - První přípravné týmy Bílého domu dnes přijely do Prahy kvůli chystané schůzce amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského partnera Dmitrije Medveděva. Několik týdnů před návštěvou dvou světových státníků tak naostro začínají bezpečnostní přípravy, do kterých se zapojí Češi, Rusové i Američané. Americké organizační týmy tvoří desítky odborníků, česká strana nabídne policisty, bodyguardy i stíhačky Gripen. Kancelář českého prezidenta nyní hledá místo, kde by se mohla podepsání smlouvy o snížení jaderných zbraní odehrát. Jednou z možností je přímo Pražský hrad.

„Česká armáda se určitě podle požadavků bude podílet na zabezpečení této návštěvy. Je to pro nás již standardní věc - od ochrany vzdušného prostoru po doprovody letecké,“ uvedl Barták. Dodal, že ministerstvo obrany vyjde vstříc všem požadavkům, které armáda obdrží. Na hladký průběh celé akce bude dohlížet rovněž tisícovka českých policistů včetně speciálně vycvičených osobních ochránců. Práci amerického i ruského ochranného týmu prezidentů by měla koordinovat právě česká policie.

Do Prahy dorazily týmy z USA

Americké přípravné týmy se tradičně starají o to, aby návštěva prezidenta měla hladký a bezproblémový průběh. Zkoordinovat se musejí například členové české, americké a ruské ochranky. Přípravné týmy Američanů také prohlížejí místa, kudy bude kolona s Obamou projíždět, kde se bude americký prezident pohybovat, jíst a podobně.

Lze usuzovat, že také Moskva vyslala do Prahy své experty. Rusko se dnes vzpamatovává z útoku teroristů v moskevském metru, při němž zahynuly více než tři desítky lidí. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by kvůli krvavému činu mohl být ohrožen příjezd Medveděva do Prahy. Na návštěvu Medveděva a Obamy se vedle Hradu a zastupitelských úřadů chystá také česká policie. Na zajištění bezpečnosti pražské schůzky bude nasazeno kolem tisícovky policistů.

Ubytovat se musejí prezidenti, novináři i ochranka

S Obamou přijedou do Prahy novináři, již nyní je jasné, že tiskové centrum amerických médií bude v jednom z luxusních hotelů v centru. Cesty amerického prezidenta po světě jsou velmi sledované v americkém i světovém měřítku. V doprovodu hlavy státu bývá personál tiskového oddělení úřadu prezidenta, v minulosti nechyběli novináři akreditovaní v Bílém domě. Několik žurnalistů obvykle cestovalo přímo v prezidentově letounu Air Force One. Většina ale bývala v najatém letadle, které novinářům platily redakce a které přilétá před prezidentem.

Stále není jasné, jak dlouho prezidenti Ruska a USA v Česku budou a zda tu stráví noc. Spekulovalo se o tom, že Medveděv by mohl přijet už 7. dubna ze Slovenska a že by v Praze mohl přespat. Američtí prezidenti střídali při přespávání v Praze rezidenci amerického velvyslance v pražské Bubenči a hotel Hilton, kde spali loni v dubnu také prezident Barack Obama a jeho choť Michelle.

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv během klimatického summitu v Kodani
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Klimentyev
Vydáno pod