Starosta Prahy 5 Jančík čelí trestnímu oznámení od Transparency International

Praha - Nevládní organizace Transparency International (TIC) podala na starostu Prahy 5 Milana Jančíka a další představitele radnice trestní oznámení kvůli smlouvám mezi Prahou 5 a společností, která pro městskou část vybírala pohledávky na nájemném. Podle organizace byly smlouvy s Agenturou Praha 5 uzavřeny protiprávně a pro městskou část nevýhodně. Mimo kontrolu Prahy 5 tak byly podle TIC vyvedeny desítky milionů korun. Policie smlouvy s firmou Agentura Praha 5 už jednou vyšetřovala. Žádný trestný čin ale nezjistila. Podle názoru TIC se však předchozí vyšetřování zaměřilo pouze na formální stránku věci. Smíchovská radnice ale trvá na tom, že veškeré smlouvy připravovali právníci, schválilo je zastupitelstvo a jsou v souladu se zákonem.

O trestním oznámení dnes informoval i server Aktuálně.cz, který v této souvislosti upozornil na to, že soud už dvakrát označil smlouvy, které uzavřel Jančík, za neplatné. Auditor několikrát upozornil vedení radnice na to, že agentura neplní smlouvu, a na nesrovnalosti v hospodaření agentury. Doporučil také městské části, aby s firmou přehodnotila smluvní vztahy.

Mluvčí radnice MČ Praha 5 Radovan Myslík:

„Městská část Praha 5 získala díky práci Agentury Praha 5 zpět do rozpočtu prostředky v řádech desítek milionů a tato částka není ještě definitivní.“

Smíchovští radní vypověděli smlouvu s agenturou v červnu 2007. Vypovězení smlouvy mezi městskou částí a společností radě navrhl starosta. Spekulovalo se o tom, že se tak chtěl zbavit problémů s jejím fungováním.

Smlouvy údajně podepsal sám Jančík, aniž by je schválilo zastupitelstvo

Radnice Prahy 5 postoupila společnosti pohledávky za zhruba 50 milionů korun. Agentura za tři roky získala 28 milionů korun. Ostatní městské části ale podle dřívějších informací médií podobným firmám platí mnohem nižší sumy, případně vymáhají nájemné vlastními silami. Smlouvy s agenturou navíc údajně podepsal Jančík sám, aniž je předložil zastupitelstvu ke schválení.

Vedení radnice zisky agentury hájilo tím, že musela hradit náklady na právníky, soudní spory s dlužníky, kterých vede kolem tisícovky, nebo korespondenci. Média ale již dříve uvedla, že město firmě navíc nakoupilo například software, platilo také některé náklady na právníky. Firma začala s Prahou 5 spolupracovat, i když prý neměla na podobné podnikání živnostenský list.

Vydáno pod