V kolínské MHD pojedou pravidelně nízkopodlažní autobusy

Kolín - Od dubna začnou v Kolíně na vybraných spojích MHD zkušebně v pravidelných, zhruba hodinových intervalech jezdit nízkopodlažní autobusy. Cestující je budou moci zatím využívat na čtyřech linkách spojujících střed města s jeho okrajovými částmi. Z 20 autobusů, které v ulicích Kolína jezdí, bude polovina bezbariérových, informoval o tom generální ředitel společnosti Veolia Transport Východní Čechy Jindřich Poláček. Nasazování bezbariérových autobusů pravidelně na vybraných linkách podle něj zvýší komfort cestujících a usnadní nástup a výstup hlavně starším lidem, cestujícím s dětskými kočárky nebo pohybově handicapovaným lidem.

Zkušební provoz potrvá dva měsíce. Od června by se nízkopodlažní autobusy měly stát trvalou součástí vytypovaných linek MHD. Informace o provozu nízkopodlažních autobusů jsou zatím k dispozici v informační kanceláři dopravce, od června budou uvedeny i v nových jízdních řádech na zastávkách.

Na linkách MHD v Kolíně jezdí nyní devět bezbariérových autobusů, ale nepravidelně. V těchto dnech tam Veolia Transport uvedla do provozu nový čtyřdveřový částečně nízkopodlažní autobus SOR BN 12, další vůz pořídí ještě do konce letošního roku. Cena každého z nich se pohybuje kolem 4,2 milionu korun bez DPH.

Od dubna budou v autobusech kolínské MHD v provozu také automatické akustické hlásiče zastávek. Další novinkou v kolínské MHD je zavedení systému dálkového sledování polohy autobusu. Dispečink tak má přesně informace o poloze vozů, mimo jiné i o jejich případném zpoždění.