Policie opět navrhla obžalovat Chvalovského z úvěrových podvodů

Praha - Policie opět navrhla postavit před soud bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Františka Chvalovského a pětici manažerů. Skupina je podezřelá ze stamilionových úvěrových podvodů. Státní zástupce podal obžalobu v kauze již třikrát, Městský soud v Praze ji však pokaždé vrátil k došetření.

„Státní zástupce obdržel od policejního orgánu návrh na podání obžaloby a začal se studiem spisu,“ uvedla mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Bývalý šéf ČMFS a funkcionář a sponzor fotbalového klubu Chmel Blšany Chvalovský a pět manažerů firem Satrapa a Českomoravská agrární společnost čelí obvinění, že připravili Komerční banku zhruba o 1,5 miliardy korun. Půjčené peníze podle policie nepoužili na nákup zemědělských produktů, jak bylo s bankou dohodnuto, ale na splácení předchozích dluhů.

První obžaloba dorazila k soudu už v květnu 2002. Tehdy soud žalobci mimo jiné uložil vypracovat další znalecký posudek. Druhou obžalobu soudy vrátily k došetření v březnu 2005, třetí v květnu 2007. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) pak podal stížnost pro porušení zákona. Učinil tak na podnět státních zástupců, kterým se opakované vracení obžaloby k došetření nelíbilo. Nejvyšší soud ale loni stížnost zamítl a případ vrátil k doplnění spisu.

Vydáno pod