V kauze údajného dotačního podvodu padla další obvinění

Praha - V kauze údajného dotačního podvodu za víc než 15 milionů korun přibylo obviněných. Vedle dvou již dříve stíhaných mužů si obvinění vyslechli další dva lidé. Policie skupinu podezírá z toho, že v roce 2005 vylákala od státu dotaci ve výši 15,5 milionu korun. Všichni čelí obvinění z dotačního podvodu a z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Jedním z původní dvojice obviněných je architekt Marek Řičář, který figuroval jako klíčový svědek v takzvané kauze Budišov. Dalším stíhaným mužem je pak bývalý předseda mikroregionu Podještědí Josef Kamenský.

Podle policie jsou obvinění podezřelí z toho, že v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj podvodně vylákali dotaci ve výši 15,5 milionu korun. Údajně požádali o dotaci, ačkoli neměli zajištěné potřebné peníze na financování projektu, jehož náklady měly dosáhnout 311 milionů korun, a ministerstvu předložili nepravdivé a zkreslené podklady. Úřad rozhodl o přidělení dotace v druhé polovině roku 2005. Peníze pak prý ministerstvo poslalo na účet žadatele. Podle policie byly finance později převedeny na jiné účty nebo vybrány a použity neznámým způsobem.

Řičář již dříve obvinění odmítl, je podle něho vykonstruované. „Žádné peníze jsem já nezískal. Byly vyplaceny za nasmlouvanou, odevzdanou a převzatou práci,“ řekl před časem deníku Mladá fronta Dnes. Podle dřívějších zpráv ministerstva bylo formálním žadatelem o dotaci Sdružení obcí Podještědí, faktickým příjemcem peněz byla ale obecně prospěšná společnost Bono Publico. Podle obchodního rejstříku byl Řičář zakladatelem společnosti.

Ministerstvo v listopadu 2006 uvedlo, že sporná dotace 15,5 milionu byla vyplacena na základě závazku Sdružení obcí Podještědí předložit do Společného regionálního operačního programu projekt v hodnotě 311 milionů korun. Projekt, který však na základě smlouvy se sdružením následně podala už společnost Bono Publico, uváděl náklady pouze 2,1 milionu korun a částka později klesla až na 935 tisíc korun.