Chyba úředníka překazila tendr na postele za 50 milionů

Karlovy Vary - Tendr za zhruba 50 milionů korun na dodávky speciálních postelí do Karlovarské krajské nemocnice (KKN) překazila chyba úředníka, který předčasně otevřel obálku s jednou z nabídek uchazečů o kontrakt. Z důvodu porušení podmínek tendru proto musela KKN soutěž zrušit a bude vyhlášena znovu. Rozhodnutí o tom, kdo postele dodá, tak bude mít zpoždění až šest týdnů.

Zaměstnanec nemocnice v pátek rozstřihl velkou obálku, v níž se ukrývala druhá s nabídkou ceny za postele. Aniž to ale tušil, otevřel současně obě. Podle hejtmana je to závažné porušení pracovní kázně s velmi nepříjemnými následky. Krajský radní Jaroslav Bradáč se ale domnívá, že nešlo o úmysl: „Na té první obálce nebylo napsáno, že se jedná o nabídku, a nebylo tam ani upozornění, že se nemá předčasně otevřít.“

Podle Bradáče už tento fakt může znamenat, že firma podmínky soutěže, a to obálku řádně označit, nedodržela. Aby se však předešlo možným spekulacím, byl tendr raději zrušen. Zejména kvůli tomu, že druhá nabídka do soutěže přišla dnes krátce před termínem pro komisní otevření. „Soutěž vyhlásíme znovu a patrně za stejných podmínek. Definitivně o tom ale rozhodne úterní představenstvo KKN,“ dodal krajský radní Jaroslav Borka.

Nemocnice v Chebu, Sokolově a v Karlových Varech, které tvoří KKN, už na postele netrpělivě čekají. Karlovarský kraj jako zřizovatel chtěl proto znát výsledky soutěže už počátkem roku. První skluz ale vznikl v karlovarské nemocnici, která včas nedodala svůj požadavek na postele. KKN chce nakoupit 673 postelí. Jejich cena se pohybuje v rozpětí mezi 23 až 400 tisíci korun podle účelu.

Vydáno pod