Středočeské nemocnice žalují ministerstvo zdravotnictví

Praha - Středočeské oblastní nemocnice podaly společnou žalobu na ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu, že prý ministerstvo dlouhodobě blokuje jejich převod do neziskového holdingu. Středočeský kraj žádal o převod nemocnic už dvakrát, ministerstvo ale ani jednou kvůli údajným procesním a právním chybám nevyhovělo. Potřetí proto o převod nežádalo hejtmanství, ale samotné nemocnice v roli akciových společností, o jejichž majetek jde. Ministerstvo kritiku odmítá. Jeho mluvčí Vlastimil Sršeň již dříve uvedl, že k žádosti nebyla dodána kompletní dokumentace.

Kraj si stěžuje, že je ministerstvo nečinné a nedodrželo řádnou lhůtu. Protože prý nemocnice vyčerpaly veškeré dostupné prostředky, byla 22. března podána žaloba ke správnímu soudu. „S cílem dosáhnout rozsudkem toho, aby ministerstvo tento zápis učinit muselo,“ dodal středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Podle něj prý kraj opakovaně upozorňoval, že ministerstvo porušuje zákon. Výhodou sdružení nemocnic do holdingu má být mimo jiné to, že zařízení ušetří díky centrálním nákupům zásob a služeb.   

Kraj podle Ratha v minulosti vstoupil do celého spisu vedeného k této věci a zjistil, že si ministerstvo nechalo zpracovat právní analýzu od advokátní kanceláře, v níž má podíl exministr spravedlnosti Pavel Němec. Z ní podle Ratha vyplynulo, že neexistuje žádný zákonný důvod tento zápis neučinit a věc jakkoliv prodlužovat.   

Ministerstvo tak 9. března nemocnicím doručilo dopis, v němž samo konstatuje, že v řízení pochybilo. Začalo se prý ale hájit tím, že chce ještě přizvat znalce v oblasti majetku. Zákon o neziskových zařízeních však podle Ratha vůbec otázky majetku nepředpokládá. „Ten jen říká, že žadatel vymezí majetek, který do toho neziskového zdravotnického zařízení vkládá,“ podotkl. Kraj už dříve kvůli věci podal trestní oznámení k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 2. Případem se proto zabývá i policie. Zatím podle Ratha věc neuzavřela. 

Vydáno pod