Fico poděkoval ČR za 25 tisíc studujících Slováků

Sezimovo Ústí - Premiéři Slovenska a České republiky Robert Fico a Jan Fischer dnes jednali o energetické bezpečnosti, dostavbě elektrárny v Jaslovských Bohunicích nebo o dopravní infrastruktuře, především o spojení mezi korejskými automobilkami v Nošovicích a Žilině. Oba politici se sešli ve vile někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše. Hned v úvodu se shodli, že vzájemné vztahy jsou na velmi dobré úrovni, a to i v regionální oblasti.

Politici hovořili i o působení obou zemí v EU a NATO. Oba státy čekají parlamentní volby, na řadu proto přišly také vnitropolitické otázky. Bez ohledu na to, kdo přijde po volbách k moci, Fico doufá, že budou noví premiéři pokračovat v nadstandardních vztazích.

Slovenský premiér zároveň upozornil, že obě země jsou v celé EU vnímány jako ty, které zvládají dopady hospodářské krize: „Jsme dnes v té horní polovině států EU. Věřím, že to bylo i proto, že jsme si dokázali navzájem pomoci.“ Premiér České republice poděkoval i za pomoc při lednové plynové krizi a za 25 tisíc slovenských studentů, kteří studují na českých školách.

Brífink po setkání premiérů Fica a Fischera (zdroj: ČT24)

Robert Fico:

„Slovenská a Česká republika budou patřit k velmi málo zemím na celém světě, které mají odvahu stavět nové atomové bloky.“

Politici se dotkli i vzájemné hospodářské spolupráce. Především výstavby atomového reaktoru v elektrárně v Jaslovských Bohunicích. Podle Fica může pouze atomová energie zajistit energetickou bezpečnost obou zemí: „Je to něco, co bude muset uznat i ostatní svět.“ Závěrečným tématem schůzky v Sezimově Ústí byla spolupráce uvnitř Visegrádské čtyřky.

Premiéři řešili i volby v Maďarsku

Hovořilo se i o chystaných volbách v Maďarsku, kde stoupají volební preference krajní pravice. Jakékoliv pokusy zaútočit na Benešovy dekrety ale budou podle Fica ze strany slovenské vlády ihned odsouzené: „To je téma, o kterém se nebudeme s nikým bavit, dekrety jsou nedotknutelné a nezrušitelné.“ Fico zároveň upozornil, že pokud po dubnových volbách v Maďarsku bude politika vedena ve stejném duchu jako nyní, dojde k významnému zhoršení vzájemných vztahů.  

Vzájemné návštěvy českých a slovenských vrcholných politiků jsou časté. Fico byl jen za minulý rok v Česku třikrát. Premiér Fischer byl na oficiální návštěvě Slovenska loni v květnu, přesně týden po svém nástupu do čela vlády. Byla to jeho druhá zahraniční cesta ve funkci, na tu první odjel do Bruselu.

  • Robert Fico autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1538/153736.jpg
  • Česká a slovenská vlajka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1538/153750.jpg
Vydáno pod