Pernes od čtvrtka v čele ÚSTR, Kavalírová je proti

Praha - Historik Jiří Pernes nastoupí podle plánu 1. dubna do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), i když při dnešním jednání rady ústavu její předsedkyně Naděžda Kavalírová jmenování odmítla podepsat. Rada nakonec změnila v těsném hlasování jednací řád tak, že dekret mohla podepsat její členka Petruška Šustrová. Po svém jednání informovala o průběhu sama rada ústavu. Vítěz výběrového řízení Pernes vzbudil kritiku kvůli některým událostem ze své minulosti, o nichž neinformoval.

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Kavalírová chtěla, aby Pernes o sobě doplnil další informace, například to, zda byl v kontaktu s komunistickou Státní bezpečností nebo proč studoval Večerní univerzitu marxismu-lenismu (VUML). „Trvala jsem na tomto doplnění a podmiňovala jsem tím svůj podpis. K tomu nedošlo, proto jsem dekret nepodepsala. Podepsala ho Petruška Šustrová. Je to její problém,“ řekla po jednání Kavalírová.

Petruška Šustrová:

„Já jsem to podepsala jako pověřený člen rady. Součástí jednacího řádu je, že jmenovací dekret podepisuje předseda nebo pověřený člen rady.“

„Mám z toho radost a těším se do práce. Já rozumím paní předsedkyni, že má určité představy, jak by měl ústav vypadat a kdo by měl stát v jeho čele,“ prohlásil po jednání Pernes. V prvních dnech v nové funkci se chce především seznámit s chodem ústavu, zjistit, jaká je náplň práce jednotlivých zaměstnanců a poté začít pracovat na dalších vylepšeních.

Pernese zvolila rada ústavu do svého čela 17. února. Pak se ukázalo, že za komunismu studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu. Pernes však tuto informaci při výběru nového předsedy do životopisu nenapsal. „Nesouhlasíme s tím, že má být pan Jiří Pernes jmenován ředitelem ÚSTR, protože se domníváme, že za komunismu nevystupoval proti komunismu, ale podílel se na něm,“ uvedl Jiří Málek z Konfederace politických vězňů.

Petruška Šustrová
Zdroj: ČT24