Švýcarský arbitr Diag Human odstoupil ze sporu s českým státem

Praha - Švýcarský rozhodce Damian Della Ca odstoupil ze své role arbitra ve sporu českého státu a společnosti Diag Human. Svůj krok zdůvodnil mimo jiné pochybnostmi o nezaujatosti dalšího z rozhodců Milana Kindla i některými okolnostmi arbitráže, které prý pokládá za nestandardní. O možném střetu zájmů Kindla včera informovali Reportéři ČT. Diag Human vede dlouholetou arbitráž s Českou republikou kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou a domáhá se mnohamiliardového odškodného. Nový arbitr by měl být jmenován do 30 dnů. Odstoupení švýcarského rozhodce ze senátu je podle ministerstva zdravotnictví snahou oddálit rozhodnutí v této kauze. Novinářům to dnes řekl náměstek Marek Šnajdr, podle něhož by tříčlenný senát na dnešním jednání pravděpodobně rozhodl.

„Podle názoru našich právníků je zcela absurdní, aby se nezávislý rozhodce s praxí v rozhodčích řízeních omluvil a stáhl z řízení jen na základě jedné reportáže, aniž by se jednání zúčastnil, kladl otázky, či si ověřoval fakta. Proto je z našeho pohledu na výsost jasné, že pravým cílem tohoto kroku byla snaha zmařit jednání tohoto rozhodčího senátu… a zamezit případnému rozhodnutí senátu,“ uvedl náměstek Šnajdr. Ministerstvo zdravotnictví zatím neupřesnilo, jak bude v případu dále postupovat.

Zástupce Diag Human Jan Kalvoda:

„Pro kauzu to znamená, že švýcarský arbitr již nebyl ochoten dále snášet velmi protiprávní postupy státem prosazených českých rozhodců. Diag Human má právo do třiceti dnů jmenovat rozhodce dalšího, což učiní.“

Právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda soudí, že Šnajdr svým vystoupením mimoděk potvrdil podezření z „nezákonné kooperace státu a jím prosazených rozhodců“. Právník to vyvodil z náměstkova prohlášení, že na dnešním zasedání mělo být velmi pravděpodobně rozhodnuto. V samotném rozhodčím spise prý totiž podobná informace uvedena není. Kalvoda také obvinil Šnajdra, že veřejnosti vědomě podal nepravdivou informaci, protože ministerstvo má k dispozici písemnou rezignaci Della Ca, ve které Švýcar uvádí i další, závažnější důvody svého odstoupení než reportáž ČT. Arbitr měl prý například výhrady ke způsobu rozhodování předsedy rozhodců Petra Kužela o účasti anonymních firem v arbitráži. Z tohoto rozhodování byl prý Della Ca zcela vyloučen.

Kindl, známý z kauzy plzeňských práv, má podle České televize vazby na společnost, o jejímž nároku na miliardový podíl z arbitráže má rozhodovat. Začátkem roku se totiž k účasti na arbitráži přihlásily firmy Towitt Machinery se sídlem na Kypru a Dumfries Holding, která vznikla až 30. listopadu 2009 na ostrově Svatý Vincent a Grenadiny. Zahraniční právník, který do arbitráže přihlásil Dumfries Holding, je podle pondělního zjištění ČT klientem Kindlovy advokátní kanceláře. Kindl tak může být ve střetu zájmů.

Tento týden také firma Diag Human navrhla vládě, aby se zastavilo současné přezkumné rozhodčí řízení a aby obě strany sporu respektovaly původní rozhodčí nález z roku 2008. Původní nález určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky, obě strany sporu se však tehdy odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadovala 15 miliard korun.

Vydáno pod