Policie šetří prodej akcií Řebíčkovy firmy Viamont

Praha - Protikorupční policie se zabývá prodejem akcií firmy Viamont, kterou spoluvlastnil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS). Trestní oznámení podalo ministerstvo financí kvůli finančním operacím ve výši 900 milionů korun. Policie zkoumá, jakou měl Viamont v době prodeje hodnotu a zda prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu nebyl fingovaný. Pracovníci ministerstva i Řebíček se k případu odmítli vyjádřit. Informovaci přinesl server Aktuálně.cz.

„Případ řešíme na základě trestního oznámení ministerstva, ale zatím rozhodnutí nepadlo,“ potvrdil mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek a dodal, že v případu by mělo být jasněji asi za měsíc. Detektivové podle Aktuálně.cz mimo jiné zkoumají, zda prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu nebyl fingovaný. Ověřit to ale zpětně nejde, firma měla donedávna utajenou akcionářskou strukturu. Teprve před časem společnost koupila firma Strabag.

Řebíček prodal třetinový podíl ve stavební a dopravní firmě před svým vstupem do vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) v roce 2006. V majetkovém přiznání později uvedl, že za něj dostal čtvrt miliardy korun. Pochybnosti o transakci za ministerstvo financí vznesl Finanční analytický útvar, který má mimo jiné na starost odhalování praní špinavých peněz a dalších finančních machinací.

Média v posledních letech opakovaně upozornila, že hodnota firmy prudce vzrostla poté, co Aleš Řebíček usedl do křesla ministra dopravy. Firma začala dostávat významné zakázky zejména od institucí, které spadaly pod Řebíčkův resort. Podle Aktuálně.cz například účast společnosti Viamont DSP na veřejných zakázkách stoupla v roce 2008 oproti dřívějšku šedesátkrát.