Dienstbier nemusí platit liberálům, soud zamítl žalobu

Praha - Senátor Jiří Dienstbier nemusí platit straně Liberálové.cz 392.000 korun a úroky z prodlení za údajné porušení smlouvy o spolupráci. Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2, který zamítl žalobu liberálů. Rozsudek zatím není pravomocný. Tajemník strany Milan Hamerský řekl, že zváží možnost podat odvolání k Městskému soudu v Praze.

„Žaloba se zamítá. Žalujícímu (straně Liberálové.cz) se nepodařilo doplnit skutková tvrzení tak, aby byla doložitelná,“ uvedla při vyhlášení rozsudku soudkyně Šárka Henzlová. Na to, že žaloba liberálů je příliš nekonkrétní a je ji nutné doplnit, Henzlová ostatně poukazovala už v přípravném řízení. Tehdy stranu varovala, že pokud žalobu nezpřesní, nemůže se svým nárokem uspět.

Liberálové.cz v žalobě uvádějí, že v roce 2008 uzavřeli s Dienstbierem písemnou smlouvu o vzájemné politické spolupráci při senátní kampani ve volebním obvodu Kladno. Strana tvrdí, že Dienstbierovi při kampani hradila mimo jiné volební inzeráty v novinách, monitoring médií nebo náklady na pořádání předvolebních akcí. Do kampaně prý Liberálové vložili 202.000 korun, dalších 140.000 korun požadují za práci volebního štábu a 50.000 korun chtějí za poskytnuté know-how - Dienstbierovi prý mimo jiné vytvořili grafiku volebních inzerátů.

V případě politikova volebního úspěchu prý měla spolupráce podle smlouvy pokračovat tak, že by liberálové zajišťovali senátorovo zázemí, například kancelář a její vybavení. Dienstbier, který se pak do Senátu skutečně dostal, ale další spolupráci s touto stranou odmítl, a Liberálové.cz proto od smlouvy odstoupili. V žalobě poukazují na občanský zákoník, podle nějž musí po zrušení smlouvy každá ze stran vrátit vše, co na základě kontraktu dostala.

Podle liberálů je spor podobný justiční mafii

Hamerský dnes u soudu řekl, že skutečná škoda, která liberálům vznikla, je šest milionů korun. Peníze prý straně citelně chybí v další politické činnosti. Případ přirovnal ke kauze justiční mafie. „Jednáme tady o tom, jestli jsou veřejně činné osoby nad zákony. Jestli senátor neplní písemné smlouvy a jestli ti, co mu pomáhali, jsou za hlupáčky,“ prohlásil.

Sám Dienstbier na jednání nedorazil, zastupoval ho jeho syn Jiří. Ten mimo jiné uvedl, že senátor od liberálů dodnes neobdržel řádné vyúčtování všech nákladů na kampaň. Další spolupráce prý nebyla možná i kvůli nekorektnímu jednání Hamerského, který údajně zneužil pro svou potřebu citlivé údaje z kampaně.

Soudkyně pak poukázala na to, že podle ní se Dienstbier ve smlouvě k ničemu nezavázal. Formulace z dohody, že Liberálové.cz „budou zajišťovat zázemí senátora“, je prý spíše závazkem liberálů než Dienstbiera. Smlouva je podle soudkyně neurčitá, a tedy neplatná. Pokud ale strana namítá, že se senátor na její úkor bezdůvodně obohatil, musí to spolehlivě prokázat, což neučinila. Liberálové na Dienstbiera původně podali v souvislosti se smlouvou i trestní oznámení, podle policie ovšem z tohoto oznámení nevyplynulo, že by politik spáchal trestný čin.

Milan Hamerský
Zdroj: ČT24