Bezpečí v metru mají zvýšit koše, detektory i turnikety

Praha – Pražský dopravní podnik připravuje novinky pro cestující v podzemní dráze – „teroristické“ koše, detektory nebezpečných látek a turnikety u vstupů do stanic metra. Všechny novinky mají zvýšit bezpečnost, mají ale také své kritiky. Zatímco zabezpečené odpadkové koše nebo detektory plynů vadí jenom málokomu, plánovaný návrat turniketů je podstatně spornější.

Koše a chemické detektory – bezpečnost především

Odpadkové koše zmizely z metra v září 2001 po teroristických útocích na Spojené státy. Během března se koše do prvních stanic vrátily. Nové koše jsou ovšem vytvořeny tak, aby odolaly výbuchu a jeho ráz směrovaly nahoru. „Jsme povinni zajistit maximální bezpečí všech, kteří se v metru vyskytují,“ uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek. Při zkouškách odolal pancéřový koš výbuchu 3,5 kilogramu trhaviny.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Od května začnou ve čtyřech nejfrekventovanějších stanicích po ročním testování naostro fungovat chemické detektory, na něž Praha získala mnohamilionovou státní dotaci. Zařízení odhalí sebemenší množství toxických látek, jako je třeba sarin. „Potom se dá činit opatření, že by se zastavil provoz na všech trasách metra a provedla se hromadná evakuace osob,“ shrnul bezpečnostní ředitel dopravního podniku Antonín Fedorko.

Turnikety – jsou potřeba, nebo ne?

Zatímco na přínosu „protiteroristických“ košů a chemických dektorů se shodnou politici i odborníci, plán na výstavbu turniketů v metru vyvolává spory. Jejich instalace by totiž stála skoro tři miliardy korun, ale město tolik peněz nemá. Opozici navíc nepřesvědčily ani analýzy o návratnosti vynaložených peněz, tím že zmizí černí pasažéři.

„Turnikety jsou bariéra, která v případě evakuace podzemních prostor brzdí průchod davu,“ uvedl opoziční zastupitel Karel Jech.

O tom, zda a kdy dopravní podnik turnikety zavede, zatím není jasné. Magistrát by o tom ale měl rozhodnout, a to ještě letos.