Policie zadržela šéfa odboru dopravních přestupků na pražském magistrátu

Praha - Policejní inspekce zadržela na pražském magistrátu vedoucího odboru dopravních přestupků Zbyňka Bernata. Uvedl to dnes server Lidovky.cz s odkazem na dobře informovaný zdroj z radnice. Policejní zásah následně potvrdil i mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Ten zdůraznil, že zadržení nemá nic společného s činností úřadu, ale týká se jen Bernata jako fyzické osoby. Náměstek primátora Rudolf Blažek bude nicméně žádat, aby se na příští radu města dostal návrh na odvolání Bernata z funkce, jeho pohár trpělivosti prý přetekl.

Podle serveru iDnes.cz je Bernat bývalým vyšetřovatelem nehod u dopravní policie. Inspekce ho prý zadržela kvůli nehodě, kterou chtěli policejní vyšetřovatelé „ututlat“ a Bernat jim měl pomáhal, uvedl server. Do doby uzavření celé záležitosti má Bernat podle Wolfa dovolenou a řízením odboru byl pověřen vedoucí oddělení sekretariátu dopravních přestupků Oldřich Mařík.

„Budu samozřejmě chtít od odpovědného radního, tedy pana Rudolfa Blažka, informaci o tom, co se na odboru dopravně-správních agend děje. Budu první, kdo bude trvat na tvrdém potrestání každého, komu se nějaká selhání prokážou,“ reagoval pro server Aktuálně.cz primátor Pavel Bém. S tím ovšem Blažek nesouhlasí, jednak je prý Bernat podle dostupných informací vyšetřován kvůli aktivitám mimo magistrát, jednak je odbor dopravních přestupků ze zákona pověřen výkonem státní správy a do té nemohou volení zástupci Prahy zasahovat.

Deník Mladá fronta Dnes nedávno uvedl, že odbor dopravních přestupků čelí podezření, že zajišťoval vlivným lidem a „prominentům“, aby se vyhnuli například ztrátě řidičského průkazu. Šlo prý o systém „omluvenek“, jejichž pomocí se projednání přestupku odsouvalo, až byl po roce promlčen. Bernat to tehdy podle deníku odmítl. „Každý úředník je poučený, že musí postupovat tak, aby využil veškeré možnosti o přestupku rozhodnout,“ uvedl dříve. Podle Mladé fronty pak ale sezval úředníky, aby zjistil, kdo informace vynesl.