Na Křivoklát pojede Albatros, na Okoř cyklovlak

Praha – S prodlouženým velikonočním víkendem začíná sezona výletních vlaků. Tradiční Křivoklátský expres vedený rychlíkovou parní lokomotivou Albatros pojede z Prahy přes Beroun na Křivoklát. S parní lokomotivou se cestující setkají také na jindřichohradecké úzkokolejce, historické motorové vozy svezou cestující na Litoměřicku, Chomutovsku, Nymbursku a také z Prahy do Zdic. Na druhou letošní cestu vyjede cyklovlak z Prahy přes Hostivice do Slaného, který projíždí po jinak nepoužívané trati kolem Okoře. V provozu bude o víkendu také úzkorozchodná kolínská řepařská dráha.

Křivoklátský expres, který vypraví České dráhy v sobotu a neděli, bude o víkendu jediný výletní vlak vedený parní lokomotivou. Pojede podle nového jízdního řádu, z Prahy-Braníka vyrazí o pět minut později než loni. Údolím Berounky dojede do Berouna a odtamtud do Křivoklátu. Cestující mohou ve vlaku zůstat i poté a pokračovat přes Rakovník do železničního muzea v Lužné. Zpáteční jízdenku z Prahy do Křivoklátu je možné koupit na branickém nádraží za 240 korun.

Po berounské trati pojede v sobotu a neděli ještě jeden historický vlak. Starý motorák vyrazí v sobotu ráno z Prahy do Zdic na setkání motorových vozů řady M262.0 známých jako Dřevák nebo Kredenc. Tímto setkáním zahájí svou sezonu muzeum v bývalé zdické výtopně.

Historický vlak vypraví v sobotu také Jindřichohradecké místní dráhy, pojede dvakrát během dne po úzkokolejce z Jindřichova Hradce do Černovic a zpět. Velikonoční výletní vlaky pojedou v sobotu také z Chomutova přes Kadaň a do Kadaňského Rohozce a z Lovosic do Úštěku.

Docela obyčejná souprava motorového vozu řady 810 s přípojným vozem s prostorem pro jízdní kola vyjede v sobotu i neděli na trasu, po které jiné vlaky nejezdí. Dva páry vlaků Cykloturistika pojedou z pražského Masarykova nádraží přes Hostivice, Středokluky a Podlešín do Slaného a zpět. Kromě cyklovlaků mohou výletníci použít také nádražní půjčovny kol, které dráhy otevřely ve čtvrtek.

Velikonoční výletní vlaky

Křivoklátský expres (3. a 4. 4.): Praha-Braník (odj. 9:20) – Křivoklát – Lužná/Lužná – Křivoklát (odj. 16:02) – Praha-Braník

Velikonoční vlak JHMD (3. 4.): Jindřichův Hradec (odj. 9:55) – Černovice/Černovice (odj. 13:17) – Jindřichův Hradec

Velikonoční vlak Doupovské dráhy (3. 4.): Chomutov (odj. 12:40) – Kadaňský Rohozec/K. Rohozec (odj. 15:35) – Chomutov

Úštěcké Velikonoce (3. 4.): Lovosice (odj. 8:28) – Litoměřice-horní (odj. 8:50, 11:45, 15:45) – Úštěk/Úštěk (odj. 10:28, 14:28, 17:44) – Litoměřice-horní – Lovosice

Vlak Cykloturistika (3.–5. 4.): Praha-Masarykovo (odj. 9:10, 13:41) – Hostivice – Podlešín – Slaný/Slaný (odj. 11:31, 17:30) – Podlešín – Hostivice – Praha-Masarykovo

Parní provoz na Kolínské řepařské drážce (3.–5. 4.)

Zdroje: ČD, JMHD, Doupovská dráha, ZMŽ, SOKŘD, Želpage.cz