Okamura místo Kocába? Fischer ani zelení o tom ale nic nevědí

Praha - Viceprezident a mluvčí asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura dostal neoficiální nabídku na post ministra pro lidská práva a menšiny. Podle podnikatele česko-japonského původu se jednalo o konzultační schůzku, podrobnosti uvést nechce. Okamura by ve vládě Jana Fischera nahradil Michaela Kocába, jenž v pondělí podal demisi. Nicméně mluvčí premiéra Roman Prorok ani zelení o této nabídce nic nevědí. Kocáb se dnes má sejít s premiérem, aby s ním projednal, kdo převezme jeho rezort. Sám už se do politiky prostřednictvím práce v Senátu či Poslanecké sněmovně vracet nechce.

„Jednal jsem se seriózními lidmi, a pokud oficiální nabídka přijde, budu o ní přemýšlet. Zatím to jsou jen spekulace,“ sdělil Okamura serveru iDnes.cz, konkrétní jména ale neuvedl.

„Předpokládám, že kromě mě existují ještě další kandidáti,“ dodal podnikatel, jenž podle svých slov nebere setkání na lehkou váhu. K jednání podle něj došlo hlavně kvůli tomu, že je sám členem národnostní menšiny a navíc se o problematiku dlouhodobě zajímá.

Rozhovor s Michaelem Kocábem (zdroj: ČT24)

Roman Prorok, mluvčí premiéra Jana Fischera, však o nabídce nic neví. „O tomto nemám žádné informace,“ řekl. Podobně se vyjádřil i předseda strany zelených Ondřej Liška, jehož strana nominovala do vlády Michaela Kocába.

Ten v pondělí rezignoval, ještě předtím však v Otázkách Václava Moravce řekl, že jeho resort by měl s největší pravděpodobností převzít sám Fischer. „Dohodli jsme se předběžně, protože premiér vyhodnocuje situaci každý den a může změnit názor,“ řekl Kocáb, jenž se s Fischerem má sejít ještě dnes.

Sedmatřicetiletý Okamura se narodil v Tokiu, kam se jeho matka po svatbě s Japoncem přestěhovala v roce 1966. Do Československa přicestoval poprvé v šesti letech. V roce 1994 se pak rozhodl, že v ČR zůstane. Z tříletého manželství s Japonkou má syna. Je viceprezidentem a mluvčím Asociací českých cestovních kanceláří a agentur, vydává Pivní magazín a má podíl v cestovní kanceláři Toy traveling, která nabízí zájezdy plyšových hraček do zahraničí.

Tomio Okamura
Zdroj: ČT