Zlínští úředníci odmítají vinu za tragický pád stromu

Zlín - Pracovníci zlínského magistrátu odmítli vinu za loňský pád stromu v centru krajského města, při kterém zemřely dvě děti. Případ začal dnes projednávat Okresní soud ve Zlíně. Státní zástupce Jiří Krob podal obžalobu na tři úředníky z odboru městské zeleně. Vedoucí odboru Ivo Divoký, šéf oddělení městské zeleně Stanislav Pospíšilík a jeho předchůdce Přemysl Vyoral, jenž nyní pracuje na odboru jako zahradník, čelí obvinění z obecného ohrožení. Trojici hrozí tři až deset let vězení.

Obžalovaní dnes u soudu tragické události litovali, neomohli jí ale prý zabránit. Divoký uvedl, že strom posuzoval v letech 1994 a 2003 odborník, který jej neoznačil za život či majetek ohrožující. Pouze magistrátu opakovaně doporučil jej do 20 let vyměnit. V roce 2006 bylo pajasanu žláznatému starému asi 80 let ořezáno několik větví a o dva roky později prořezána koruna. Strom, který přestál i tři větrné bouře, prý podle Divokého i Pospíšilíka nejevil žádné známky chřadnutí.

Podle Kroba však město mělo strom, stojící v lokalitě, kde byly opakovaně prováděny výkopové práce i terénní úpravy, jezdí zde velké množství automobilů, chodí denně tisíce lidí a místo je v zimě ošetřováno posypovou solí, kontrolovat důkladněji než pouze vizuálně, například kořenovou sondou. Podle obžalovaných jsou však tyto zkoušky výjimečné a mohou strom narušit.

Třetí z obžalovaných Vyoral jakýkoliv podíl na rozhodování o způsobu ošetřování dřevin odmítl. Podle svých slov měl ve funkci na starosti jen provoz, rozdávání práce podřízeným či shánění náhradních dílů na pily a vozidla. „Kontroly stromů jsem neprováděl ani neurčoval kácení či ořezy,“ řekl.