Prezidentovi právníci chystají milost Brožové-Polednové

Praha - Odbor legislativy a práva prezidentské kanceláře údajně připravuje či již připravil podklady pro případné udělení milosti bývalé dělnické prokurátorce Ludmile Brožové-Polednové. S odvoláním na důvěryhodný zdroj o tom dnes informují Lidové noviny (LN). Hrad ovšem informaci popírá. Bývalá prokurátorka měla možnost využít několika prezidentských amnestií, údajně to však odmítla.

Hrad propuštění prokurátorky, která se podílela na justiční vraždě Milady Horákové, zvažoval již loni. Místo toho ale lidé z legislativního odboru letos v polovině února podle LN ve vší tajnosti upozornili soudy, že by se na Brožovou-Polednovou mohly vztahovat dávné prezidentské amnestie.

Královéhradecký krajský soud pak opravdu před měsícem rozhodl, že tři amnestie z let 1953, 1955 a 1990 ubírají Brožové-Polednové po dvou letech z jejího šestiletého trestu a prokurátorka by měla být okamžitě propuštěna. Žalobci ale proti verdiktu podali stížnost a o možném propuštění vězenkyně musel minulou středu rozhodnout Vrchní soud v Praze. Výsledek zatím neoznámil, podle neoficiálních informací deníku Právo ponechali soudci Brožové-Polednové z jejího trestu tři roky.

LN píšou, že Hrad výsledek jednání soudu zná, proto se začal znovu zabývat udělením milosti. List oslovil členy poradní skupiny, která podklady posuzuje. Klausův kancléř Jiří Weigl i jeho zástupce Petr Hájek přípravu milosti pro Brožovou-Polednovou odmítli potvrdit. „Nemohu se k tomu vůbec vyjadřovat, řeknu no comment,“ uvedl Hájek.

Vydáno pod