Žhář podpálil sklep s bezdomovci

Ostrava - V Ostravě-Porubě v úterý večer někdo zapálil sklep domu, ve kterém spali dva bezdomovci. Oba skončili s popáleninami v nemocnici. Policie po neznámém žháři pátrá. Ve sklepě začalo hořet před jedenáctou hodinou večerní. Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková potvrdila, že neznámý pachatel pravděpodobně založil požár před neuzamčenými dveřmi oddělujícími suterénní místnosti.

„V jedné z těchto místností se zdržovaly dvě osoby bez přístřeší,“ uvedla. Oba muži ve věku 44 a 31 let se při útěku popálili. „Muže měl probudit ze spánku kouř. Hasiči, kteří dorazili na místo, požár uhasili. Jejich specialista při ohledání konstatoval úmyslné založení,“ uvedla Holčáková.

Policisté začali po žháři okamžitě pátrat. „Na místo jsme přivolali policejního psovoda se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání hořlavin. Kriminalisté začali s prověřováním, zajistili stopy,“ dodala policejní mluvčí. Pachateli hrozí za trestný čin obecného ohrožení trest v rozmezí tří až osmi let.

Podobný případ řeší policisté v Orlové na Karvinsku

Pokus o upálení bezdomovců provedl pětačtyřicetiletý muž v Orlové na Karvinsku. V neděli podle policie zapálil garáž, kde muž se ženou spali. Oheň včas uhasili strážníci, které si muž a žena z garáže přivolali mobilním telefonem. Z místa uniknout nemohli, protože žhář zajistil vrata tak, aby nešla otevřít. „Osoby uvnitř se ocitly v přímém ohrožení života. Mohly uhořet nebo se udusit,“ říká mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Pachatel dvojici znal, jedním z možných motivů je odpalata za dlouhodobé neshody.