Policista padělal maturitní vysvědčení, dostal podmínku

Karviná - Okresní soud v Karviné dnes uložil roční podmíněný trest se zkušební dobou dva roky bývalému policistovi Luboši Brůnovi, který se podle obžaloby řadu let vykazoval padělaným maturitním vysvědčením. Díky tomuto dokladu pak získal vyšší hodnost a také vyšší plat - za devět let si přivydělal 225 000 korun. Vše nakonec policii prozradila jeho bývalá manželka. Kromě podmínky musí Brůna ještě ministerstvu vnitra a policii uhradit celkem 205 000 korun.

Brůna pracoval u cizinecké a pohraniční policie. Uniformu začal oblékat v roce 1987. „O devět let později po něm nadřízení začali požadovat, aby si doplnil středoškolské vzdělání a složil maturitní zkoušku,“ popsal začátek případu ostravský krajský státní zástupce Alois Dlouhý. Policista tehdy opravdu ke studiu nastoupil, ale do školy chodil jen dva měsíce. „Když pak po něm o rok později požadovali výsledek studia, přinesl nadřízenému falešné maturitní vysvědčení,“ uvedl Dlouhý. Na základě padělaného dokladu mu pak byla okamžitě zvýšena hodnost a také plat.

Policistu nakonec jeho manželka prozradila až v roce 2008 po rozvodu. „Přiznala, že celou dobu o podvodu věděla. Nepromluvila ale ve strachu, protože ji manžel údajně vyhrožoval, že pokud někomu něco řekne, nechá ji zmlátit,“ dodal Dlouhý.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Brůna byl odsouzen pro úmyslný podvod. Podle soudkyně totiž musel vědět, že si díky falešnému vysvědčení přijde na lepší peníze. K dnešnímu soudu ho doprovázeli dva bodyguardi, kteří měli novinářům znemožnit fotografování.