Summit USA-Rusko roztočí manévry - gripeny, chemici, radisté

Praha - České vojenské letectvo v době konání summitu prezidentů USA a Ruska Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva v Praze výrazně posílí ochranu vzdušného prostoru. Podílet se na ní mají stíhačky Jas-39 Gripen, ale i další letadla a vrtulníky. V pohotovosti budou okolo 8. dubna, kdy se státníci v Praze sejdou, také specialisté na biologickou a chemickou obranu, odborníci s pasivními sledovacími systémy a zdravotníci.

Počty vojáků nasazených k ochraně setkání obou státníků ale nemůže ministerstvo v tuto chvíli vyčíslit. Záviset budou na konkrétních bezpečnostních požadavcích organizátorů summitu.

Už v pondělí prohlásil ministr obrany Martin Barták, že ministerstvo obrany vyjde vstříc všem požadavkům, které obdrží. „Je to pro nás již standardní věc - od ochrany vzdušného prostoru po doprovody letecké,“ uvedl Barták. Schůzka, na níž mají Obama a Medveděv podepsat novou smlouvu o jaderném odzbrojení, se odehraje 8. dubna, zřejmě na Pražském hradě. Doprovodná jednání se ale mohou konat i následující den.

Na ochraně českého vzdušného prostoru se kromě stíhaček, které mohou například zajistit eskortu prezidentských speciálů od hranic na pražské letiště, se mají podílet i podzvukové bitevníky L-159 a dopravní a útočné helikoptéry Mi-17 a Mi-24. Vojenská zdravotní služba bude mít k dispozici vrtulník W3A Sokol a připraveni budou specialisté z vojenského zdravotního ústavu.

V pohotovosti budou vojáci 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce, tedy odborníci na boj s následky chemického či biologického útoku. Tito vojáci jsou také schopni zjišťovat stopy nebezpečných látek například v objektech, kde se budou jednání konat. Pohotovost se dotkne také příslušníků 53. brigády pasivních systémů a elektronického boje z Opavy. Disponují například známým pasivním radiolokátorem Věra, ale i zařízeními schopnými zjistit zdroje vysílaných signálů a také různými rušičkami.