Poslanci ODS podpořili Nečase jako volebního lídra

Praha - Poslanecký klub ODS dnes vyjádřil plnou podporu místopředsedovi občanských demokratů Petru Nečasovi jako stranickému volebnímu lídrovi. Tím, zda a případně kdy by se měl vzdát funkce předsedy ODS Mirek Topolánek, se podle šéfa klubu Petra Tluchoře sněmovní frakce občanských demokratů nezabývala. Topolánek ale bude ve čtvrtek na stranickém grémiu zřejmě čelit silnému tlaku, aby opustil předsednické křeslo nebo dal alespoň jasně najevo, kdy tak učiní.

„Mirek Topolánek má dvouletý mandát,“ podotkl Tluchoř. O jeho budoucnosti se rozhodne zřejmě ve čtvrtek, kdy se sejde grémium ODS. Termín jednání oznámil v pondělí Topolánek v tiskovém prohlášení spolu s žádostí, aby mu do té doby dali novináři čas na odpověď, jaký bude jeho další postup. Podle některých místopředsedů strany by měl z funkce odejít co nejdříve. K tomu, aby zvážil své další působení jako předseda ODS jej minulý týden vyzvala i stranická výkonná rada.

Sněmovní klub podle Tluchoře nejednal ani o tom, kdo by měl za ODS vyjednávat ve čtvrtek večer ve vládě. „Je to věcí grémia ODS,“ dodal. Premiér Jan Fischer bude se zástupci občanských a sociálních demokratů probírat situaci, která vznikla po demisi ministrů za Stranu zelených. Podle prvního místopředsedy ODS Davida Vodrážky by měl nyní stranu navenek zastupovat volební lídr Nečas, a to i při jednání s premiérem a ČSSD. Ještě v neděli se přitom Vodrážka domníval, že by na takovém jednání měl ODS zastupovat právě Topolánek.

Nečas už jako lídr objel Zlínský kraj

Nečas už jako lídr v úterý objel Zlínský kraj, čeká ho i duel s šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Sociální demokraté zareagovali na odchod Topolánka změnou v inzerci. Obrázky Topolánka se vztyčeným prostředníčkem nahradili Nečasovými programovými „sliby chyby“ a zjemnili slovník.

Nečas nahradil Topolánka na postu volebního lídra minulý čtvrtek na zasedání výkonné rady. Topolánek zároveň odstoupil z čela jihomoravské kandidátky pro květnové sněmovní volby. Širší stranické vedení mu doporučilo, aby zvážil další setrvání ve funkci předsedy. Krize v ODS nastala kvůli Topolánkovým kontroverzním výrokům pro časopis pro homosexuály. Část ODS chce, aby se Topolánek vzdal funkce předsedy co nejdříve.