Většina europrojektů z problémové výzvy nakonec peníze dostane

České Budějovice – Nejistota obcí v Jihočeském a Plzeňském kraji, které žádaly o stovky milionů korun z Regionálního operačního programu Jihozápad, by měla skončit. Ministerstvo financí dnes schválilo seznam projektů, u kterých je možné i přes policejní vyšetřování čerpat peníze. O dalším postupu nyní rozhodne výbor regionální rady v čele s hejtmankou Miladou Emmerovou. Žadatelé o dotace na konečný verdikt netrpělivě čekají, kvůli nedostatku peněz by totiž někteří museli stavby zakonzervovat.

Výbor regionální rady čekal do dnešního rána na vyjádření ministerstva financí k auditu 5. výzvy programu. Ministerstvo nakonec doporučilo většinu smluv podepsat a uvolnit peníze pro bezproblémové projekty, kterých je téměř 120 z celkových 170. Nyní se musí sejít zástupci obou krajů, aby seznam ministerstva schválili. Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová je pak podle svých slov připravena smlouvy ihned podepsat. Schůzka výboru by se mohla konat začátkem příštího týdne.

Ministerskou kontrolou „prošlo“ například 450 milionů korun pro nově budovanou krajskou nemocnici v Klatovech a více než 20 milionů korun na přístrojové vybavení domažlické nemocnice. Na základě doporučení ministerstva by měl ale výbor zároveň opakovaně posoudit kolem dvou stovek dalších projektů z 5. a 6. výzvy. Mezi nimi jsou jak ty, kterým byla dotace původně přiznána, tak i několik projektů, které neuspěly, ale bylo u nich během posuzování změněno bodové hodnocení. Jsou mezi nimi i dopravní projekty Plzeňského kraje, především stavby obchvatů.

Reportáž Karla Vovesného a Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Pro roky 2007 až 2013 je vyčleněno téměř 17 miliard

Za rozdělování dotací kolem páté výzvy operačního programu je stíhaný ředitel Úřadu regionální rady Jiří Trnka a vedoucí odboru implementace programu Martin Půlpytel. Trnka je už třetí týden ve vazbě, Půlpytel je stíhaný na svobodě. Protikorupční policie stíhá také pracovnici Regionálního technického muzea v Plzni. Podezřívá ji, že při přípravě podkladů k žádosti o dotace padělala rozhodnutí ministerstva kultury.

Nejasnosti v přidělování dotací se týkají žádostí podaných v páté výzvě Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihozápad v hodnotě 3,8 miliardy korun. Odloženo bylo i schválení dalších žádostí asi za půl miliardy, protože byly posuzovány podle stejných pravidel. ROP schválila Evropská komise v roce 2007. Pro roky 2007 až 2013 je vyčleněno téměř 17 miliard korun na rozvoj dopravy, školství, sociálních věcí, zdravotnictví, cestovního ruchu a měst a obcí.

Dotace z EU
Zdroj: ČT24