Pro liknavost úředníků unikne trestu polovina opilých řidičů

Praha – Každý druhý řidič, kterého přistihli policisté, když usedl za volant pod vlivem alkoholu, nebyl potrestán. Do konce roku 2009 nestihli úředníci, respektive soudci včas projednat 14,5 tisíce takových případů, které se staly během předchozího roku. Případ je přitom promlčen, pokud jej úředník nestihne uzavřít do dvanácti měsíců. Česká televize zásadní rozdíl zjistila porovnáním policejních statistik a registru bodového systému. Měly by být obdobné, seznam trestaných řidičů je ale mnohem kratší.

Policejní a ministerskou databázi dosud nikdo řádně nesrovnal. Kdyby tak úředníci učinili, zjistili by, jak obrovské rozdíly mezi nimi jsou. Zatímco policie dlouhodobě sleduje počet řidičů přistižených s alkoholem v krvi, ministerstvo zaznamenává nezávisle na policejních datech pouze počty těch, kteří byli potrestáni za řízení pod vlivem alkoholu. Na policejním seznamu je přes 27 tisíc jmen, potrestáno však bylo zhruba 13 tisíc lidí.

Tak velký rozdíl nemile překvapil ministra dopravy Gustáva Slamečku i ředitele dopravní policie Leoše Tržila. „Ten rozpor není rozhodně nijak příznivý. Je pravda, že v části případů byla znevážena práce kolegů,“ uvedl Tržil.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Ministerstvo, které správní úřady metodicky vede, nejdřív jejich nečinnost omlouvalo tím, že se ve statistikách nepotrestaných může jednat o řidiče s minimálním množstvím alkoholu do 0,24 promile. Policisté ovšem upozornili, že jde o čísla z doby, kdy každý přiopilý řidič musel na rozbor krve. Minimální hladiny alkoholu potom byly souhrnně vykazovány jako nula. „Pokud nám přišel negativní odběr krve, tak jsme věc odkládali sami. Nešlo to správním orgánům a nemohlo se to dostat na pověřenou obec,“ upozornil Leoš Tržil.

Ministerstvo dopravy přesto odmítlo, že by se jednalo o jeho pochybení. Problém je podle úřadu na straně obecních úřadů i samotných přistižených řidičů. „Je otázka, jestli je chyba na straně řidičů-přestupců, kteří záměrně prodlužují to správní řízení, nebo jestli je chyba na straně úředníků, kteří nechtějí to správní řízení dokončit. Jediná věc, kterou můžeme udělat, je poslat na obecní úřad kontrolu, která prověří správní řízení,“ řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Ministr Slamečka ovšem připustil, že obstruující řidiči by se časem mohli dočkat přísnějšího přístupu. „Pokud se týká možnosti uniknout postihu tím, že se promlčí doba, je to věc, na kterou se budeme muset ve spolupráci s ministerstvem vnitra blíž podívat,“ uvedl.

Bez ohledu na to, jak – a zda vůbec – správní úřady pijící řidiče potrestají, se policisté chystají na prodloužený velikonoční víkend. Za tři dny se každoročně zvyšuje počet mrtvých, řada lidí řídí s alkoholem v krvi. Policie vyšle na silnice přes tisíc svých mužů. Zúčastní se více než 170 bezpečnostních akcí.

  • Zjištěný alkohol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1542/154200.jpg
  • Zjištění vs. potrestaní řidiči autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154201.jpg
  • Gustáv Slamečka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154211.jpg