Včasné zjištění cukrovky zabrání komplikacím

Praha – Více než polovina peněz pro cukrovkáře putuje na zdravotní problémy spojené s diabetem. Jedním z důvodů častého výskytu komplikací je fakt, že lidé svou nemoc neobjeví dostatečně včas. Odborníci proto všechny vyzývají, aby nepodceňovali první příznaky a nechali se testovat co nejdříve. Diabetická asociace dokonce chystá veřejná měření po celé republice.

“Cukrovka je zrádná v tom, že dlouho nemusíte poznat, že ji máte a ona se rozvíjí,“ upozorňuje Tomáš Doležal z Ústavu farmakologie při Karlově univerzitě. Nejdůležitější pro celý řetězec správné léčby je proto moment, kdy se nemoc objeví. Pokud to není dostatečně včas, mohou navíc nemoc provázet vážné komplikace.

Diabetické komplikace stojí miliardy

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Jedna třetina diabetiků druhého stupně trpí problémy s nemocnými ledvinami, stejný podíl lidí má postižený zrak. Asi dvě procenta cukrovkářů musí chodit na dialýzu a každý druhý diabetik zažije cévní mozkovou příhodu nebo infarkt. Komplikace spojené s cukrovkou se však většinou projeví až po 5–10 letech.

Každý rok vyjde léčba těchto obtíží spojených s diagnózou cukrovky na miliardy korun. Náklady na léčení samotné nemoci diabetes jsou ohromné – činí až 10% všech výdajů ve zdravotnictví. Větší část ale spolkne léčba komplikací. “Bývá to 50 – 60%, to by mělo být kolem 10 – 12 miliard korun,“ upřesňuje prezident Diabetické asociace Milan Kvapil.

Nechte se 8. dubna změřit

Správná a včasná léčba tak ušetří nejen peníze, ale zároveň zamezí vzniku pozdějších komplikací. Riziko úmrtí se snižuje a věk, kterého se může diabetik dožít, se tím pádem zvyšuje. Důležité jsou nejen správné léky, ale také spolupráce nemocných. Pacientům například výrazně škodí nadváha, která je právě u cukrovkářů velmi častá. Odborníci proto doporučují změnit životosprávu a více se věnovat pohybu.

Aby lidé nezjistili onemocnění cukrovkou, až už bude příliš pozdě, rozhodla se Diabetická společnost 8. dubna v Praze, Brně, Liberci, Plzni a Českých Budějovicích na ulicích měřit hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Těm, kteří nebudou mít výsledky v normě, doporučí zajít k lékaři na vyšetření.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/324/32369.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/525/52441.jpg