Fischer a velké strany projednají osud kabinetu

Praha - Další podobu a fungování vlády chce dnes premiér Jan Fischer probrat se zástupci ODS a ČSSD. Za tu přijde předseda Jiří Paroubek, za občanské demokraty patrně nový volební lídr Petr Nečas. Vládní situace se změnila v okamžiku, kdy Zelení definitivně přestali vládu podporovat a odešel i jejich druhý ministr Michael Kocáb. ODS a ČSSD se teď dohadují, kdo má ve vládě většinu a kdo případně porušil dohody o jejím sestavení.

Premiér občanské a sociální demokraty minulý týden vyzval, aby mu předložily své návrhy, jak postupovat dál. ODS si ale vyžádala osobní jednání. Schůzka by teď měla ukázat jak dál po odchodu ministrů za zelené z vlády, Fischer si navíc od schůzky slibuje uklidnění situace okolo svého kabinetu.

Spory o rovnováhu mezi stranami

Fischer se bude bavit o budoucnosti vlády (zdroj: ČT24)

Uvažuje se o tom, že by resort pro lidská práva mohl řídit premiér sám. Ostatně tak to navrhl i prezident Klaus. Michael Kocáb takové řešení uvítal. ODS ale nesouhlasí s obsazením postu ministra životního prostředí Jakubem Šebestou, kterého nominovala ČSSD. Sociální demokraté tak mají podle ODS ve kabinetu převahu. Občanští demokraté v tom vidí porušení původní dohody, která mluvila o tzv. “rovnováze mezi bývalými koaličními partnery a ČSSD.“

Sociální demokraté jsou s Fischerovým řešením spokojeni a zaplňování uvolněných míst nepovažují za důležité. “Vláda může dokončit mandát ve zmenšené sestavě,“ myslí si místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Vláda už nebude zelená

Ovšem podle ODS už navrhovala, aby se do kabinetu vrátili zelení. Tahle varianta je podle předsedy Ondřeje Lišky ale nepravděpodobná. Vláda by musela přistoupit na jejich podmínky, jako třeba schválení novely horního zákona nebo odlišný vztah k polostátnímu podniku ČEZ. Podle Lišky jde Fischer a jeho vláda energetickému gigantu příliš na ruku.

Strana zelených
Zdroj: ČT24