Pernes se postavil do čela ÚSTR, začal čistkou

Praha - Nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Jiří Pernes se dnes oficiálně ujal úřadu. Hned zkraje rozdal výpovědi čtyřem lidem z vedení ústavu - odvolal ředitele kanceláře ústavu Patrika Košického, ředitele odboru informatiky Marcela Uchytila a dva náměstky. Pernes již dříve řekl, že plánuje personální audit, ale nejdříve se chce s chodem ústavu seznámit. Nynější změny však učinil bez auditu.

Jiří Pernes i přes všechny otazníky přebírá vedení Ústavu pro studium totalitních režimů po Pavlu Žáčkovi. „Byl jsem zvolen nadpoloviční většinou rady ústavu a to pokládám za dostatečně silný mandát,“ prohlásil Pernes. Ještě před několika dny tvrdil, že chce podrobněji proniknout do fungování ústavu a pak postupně naplňovat svou koncepci. „Chtěl bych přeměnit ústav v dobré historické pracoviště a prohloubit jeho spolupráci s vysokými školami a dalšími akademickými pracovišti,“ podotkl nový ředitel.

Nyní však poměrně překvapivě začal své působení personální rošádou. Košického ve funkci vystřídá Iva Vojtková. Kromě něj a Uchytila dnes ve svých funkcích skončili první náměstek Miroslav Lehký a náměstek pro ekonomiku René Schreier. „Ústav se musí více zaměřit na vědecké, ne mediální výstupy své práce,“ uvedl nový ředitel v tiskové zprávě.

Pernesův nástup do funkce se neobešel bez odporu

Pernesovo jmenování se v úterý zkomplikovalo, když dekret o jeho nástupu do funkce odmítla podepsat předsedkyně rady Naděžda Kavalírová. Někteří zaměstnanci ústavu novému řediteli vyčítají jeho působení před rokem 1989, kvůli tomu včera z vědecké rady vystoupili dva její členové - disident Jiří Gruša a vojenský historik Eduard Stehlík. Pernes svou údajnou spolupráci s StB rázně odmítá.

Jiří Gruša, disident:

„Pan Pernes představuje byrokratickou strukturu, která je politicky ovlivnitelná. To není výtka vůči němu, ale obava.“

Oficiální jmenování Jiřího Pernese do funkce se protáhlo. Rada musela změnit jednací řád, aby jmenovací listiny mohla místo její předsedkyně Naděždy Kavalírové podepsat radní Petruška Šustrová. „Je to zvláštní situace, předseda rady její rozhodnutí pouze stvrzuje,“ řekla Šustrová.

Podle ní jsou v radě nyní různé představy, jak má instituce fungovat a co je jejím účelem. „Myslím si, že pan Pernes pochyby některých radních po pár měsících rozptýlí,“ dodala Šustrová. Předsedkyně rady Kavalírová Pernese vyzvala, aby objasnil svoje aktivity za komunismu - třeba studium na Večerní univerzitě marxismu-leninismu. „Radě jsem oznámil, že jsem byl evidován jako kandidát tajné spolupráce. Tuto nabídku jsem jednoznačně odmítl,“ konstatoval Pernes.

Petruška Šustrová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod