Soud vyhlásil úpadek na dodavatele tepla Lenoxu

Liberec - Liberecký soud dnes vyhlásil úpadek na firmu Lenoxa. Výrobce tepla dluží bankám, leasingovým společnostem a dodavatelům přes 67 milionů korun, které není schopen splácet. Úpadek chce Lenoxa řešit reorganizací, kterou ale musí schválit nadpoloviční většina věřitelů. Soud dnes vyzval věřitele, aby do 30 dnů přihlásili své pohledávky. Insolvenčním správcem jmenoval libereckou společnost Koppa.

Lenoxa je od 12. března v insolvenčním řízení na návrh věřitele Jana Honzíka z Jiříkova, kterému dluží 102.795 korun na nájemném. Lenoxa podle něj zastavila platby, protože nemá peníze. To potvrzuje také insolvenční návrh, kterým se k řízení připojili vlastníci Lenoxy. Společnost dluží také svým zaměstnancům a finančnímu úřadu.

Lenoxa má v Česku přes dvě desítky provozů a loni zaměstnávala 30 lidí. Podle insolvenčního návrhu uskutečnila v roce 2009 zakázky za 59,65 milionu korun, což ve srovnání s rokem 2008 představovalo pokles o 28 procent. Loňské hospodaření firmy bylo vyrovnané, když rok před tím podnik vykázal zisk 422.000 korun. Firma je dlouhodobě terčem kritiky kvůli údajně přemrštěným cenám tepla, které prověřuje Energetický regulační úřad (ERÚ).