Muž, který ujížděl opilý policii a přitom zabil tři lidi, dostal osm let

Kroměříž - Okresní soud v Kroměříži dnes poslal Josefa Ticháka z Bystřice pod Hostýnem na osm let do vězení za nehodu, při které zemřeli tři mladí lidé. Senát uznal devětadvacetiletého muže vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle rozsudku Tichák loni v červenci řídil opilý a před havárií navíc ujížděl vozidlu městské policie v Holešově. Obžalovaný, jemuž hrozilo tři až deset let vězení, vinu odmítl. Ponechal si lhůtu pro podání odvolání, rozsudek tak nenabyl právní moci. Soud mu kromě toho uložil i desetiletý zákaz řízení všech motorových vozidel.

Strážníci loni v létě na kamerách zjistili, že osádka vozu rozbíjí v centru Holešova lahve. Dotyční pak nasedli do renaultu a ujížděli z města. Na výzvu hlídky k zastavení nereagovali, řidič naopak přidal plyn a jel směrem na nedalekou obec Rymice. Po několika stech metrech ale havaroval. Ve vraku zemřeli osmnáctiletý mladík z Bystřice pod Hostýnem a dvě devatenáctileté dívky z Holešova.

Strážníci vozidlo svým slabším vozem dále nepronásledovali, ale po chvíli uviděli záblesk a vyrazili k hořícímu autu. Řidič renaultu ve vysoké rychlosti nezvládl průjezd mírnou zatáčkou a po více než třicetimetrovém smyku vyjel mimo vozovku. Auto bočně zadní částí narazilo do pomníku obětem druhé světové války a převrátilo se na střechu. Jedna z dívek zemřela na místě, také o život dalších dvou pasažérů bojovali záchranáři marně.

Pozůstalí rozsudek považují za spravedlivý

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří na místě nehody pomáhali našim nevinným dětem, i soudu za to, že jsme se dočkali aspoň takového zadostiučinění. Obžalovaný pro mě není člověk. Nikdo si nedovede představit, co to je, když se vám ráno zjeví za dveřmi lidi od policie a začnou vám říkat, že vaše dítě není, že nežije, že není. To nikdo, kdo to nezažil, neuvěří. Je to hrozné,“ řekla po jednání jedna z maminek obětí tragické nehody.

Zmocněnec poškozených Antonín Foukal považuje rozsudek za spravedlivý. Chování Ticháka, který dnes u soudu nepromluvil ani slovo, považoval za zavrženíhodné. „Nedoznal se a pozůstalým se za celou dobu trestního řízení neomluvil. Neprojevil ani žádnou lítost. Mám za to, že ten člověk nemá úctu k životu. Nevím, čím je poznamenaný,“ uvedl Foukal.

Tichák měl v krvi 1,6 promile

Obžalovaný, kterému v krvi po nehodě zjistili 1,6 promile alkoholu, u soudu popřel, že automobil řídil. Z večera si prý moc nepamatuje, podle něho ale seděl za volantem „nějaký cizí kluk“. Hasiči ani policisté však v místě nehody už nikoho dalšího nenalezli. Tichák tvrdil, že nastoupil na místo vlevo za řidičem, únavou usnul a že se probudil zapadlý za zadními sedačkami.

Podle znalce je ale nemožné, aby nehodu ve zcela zničené zadní části vozu, kde zemřely obě dívky, přežil. „Dívky v důsledku deformace karoserie utrpěly poranění hlavy neslučitelná se životem. Nepřipoutaný spolujezdec utrpěl vícečetná zranění se stejným následkem. Obžalovaný, který podle nalezeného otisku pásu na levém rameni seděl vlevo vepředu, byl pouze lehce zraněn,“ uvedl znalec z oboru zdravotnictví Milan Votava.

Plyšové zvířátko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod