Regiojet si půjčí Desiro na reklamní jízdy

Ústí nad Labem – Železniční dopravce Regiojet si chce vypůjčit dieselovou jednotku Siemens Desiro a vozit v ní cestující na vybraných tratích v krajích, které loni služby Regiojetu odmítly. První prezentace proběhne v Ústeckém kraji, kde chtěla společnost Radima Jančury od roku 2011 převzít všechnu regionální dopravu od Českých drah. Později se pronajaté Desiro přesune do dalších krajů.

U Správy železniční dopravní cesty si Regiojet objednal trasu pro pět párů spojů na tratích Děčín – Krupka a Chomutov – Litvínov. Další podobné prezentace plánuje Regiojet také v Olomouckém, Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Kromě představení svých služeb cestujícím chce také Regiojet ukázat, že pro něj není problém sehnat vozidla potřebná k zajištění osobní dopravy. „Chceme ukázat, že i když dopravce žádné vlaky nevlastní, může provoz zajistit soupravami pronajatými. Kdybychom chtěli, můžeme si vlaky pronajmout klidně i na 15 let,“ řekl provozní ředitel společnosti Jan Paroubek.

Vlaky budou jezdit 17. dubna mezi Děčínem a Krupkou a 19. dubna mezi Chomutovem a Litvínovem podle jízdních řádů vyvěšených ve stanicích. Dopravce se zatím nerozhodl, zda bude cestující vozit za symbolické jízdné, nebo úplně zadarmo.

Firmu Regiojet založil majitel autobusové dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura loni poté, co upustil od svých plánů na soukromé dálkové vlaky Praha – Ostrava. Několika krajům podal Regiojet loni na podzim nesoutěžní nabídky na provozování regionální železniční dopravy, ale neuspěl. Z jediného výběrového řízení na regionálního železničního dopravce, které proběhlo v Libereckém kraji, ale společnost odstoupila.