Do škol míří nová příručka o sexu

Praha – Ministerstvo školství přišlo s novou příručkou Sexuální výchova, která má usnadnit pedagogům výuku o sexu. Ministerstvo chce, aby se žáci v základních školách dozvěděli víc informací a posílila se i prevence rizikového chování. Sex se na děti valí ze všech stran, hlavně z internetu – i proto ministerstvo chce, aby byla na školách sexuální výchova kvalitnější.

Učit děti o sexu je pro učitele tradičně problém. Patří to do předmětu výchova ke zdraví. Učitel musí překonat přístup žáků, ovlivněný nastupující pubertou, a leckdy i vlastní stud. Nová příručka by měla učitelům výrazně pomoci. Zmiňuje rizika se sexem spojená, odlišnou sexuální orientaci, dysfunkce či deviace. Učitelům doporučuje, jaká témata zařazovat od první do deváté třídy. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Böhmové šlo především o to, aby byla v příručce sexuální výchova podchycena komplexně - nejen z biologického pohledu, ale i ze sociálního a psychologického.

Při sexuální osvětě by podle spoluautorky příručky Lenky Kubrichtové měla primární roli rodina. Kubrichtová ale připouští, že často v tomto případě rodina nefunguje tak, jak má. Novou příručku jednoznačně vítají i sexuologové. Čím víc informací děti dostanou, tím méně rizik hrozí. „Nechtěné otěhotnění, nákaza pohlavně přenosnou nemocí, aby se uměli bránit proti sexuálnímu zneužívání,“ vypočítává sexuoložka Hana Fifková.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Kromě příručky chystá ministerstvo pro učitele k sexuální výchově i nové metodiky a další učební materiály.

Vydáno pod